De feestdagen komen er weer aan, maar ook de stress die voor veel relaties problemen veroorzaken. Niet voor niets is de piek in het aantal relaties die stranden na december groot, maar hoe komt dat dan?

Er wordt enorm veel gediscussieerd, je agenda staat bomvol, cadeautjes kopen, mensen die tegenwerken en veel geregel. Niet jij heb het druk, maar ook je relatie heeft het zwaar. Dus de kans is groot, dat je wederom weer beland in dezelfde molen als vorig jaar. Maar hoe voorkom je dit dan dit jaar?

Geld
Wat is het budget, wat heb je over voor de cadeautjes voor de sint en kerst? Overleg dit vooraf met je partner (of de rest van de familie), zodat je beide weet waar je aan toe bent. Stel samen een lijstje op en hou je daar aan.

Waar gaan we heen
Vier je sinterklaas ieder jaar bij je ouders, of vier je het meerdere keren? Waar ga je heen met de kerstdagen en hoe wil je oud en nieuw vieren. Als dit geen issues of problemen oplevert dan is er niets aan de hand. Maar voor velen blijkt het vaak een verplicht uitje. Het beste wat je kan doen is om alle dagen goed te verdelen. Bijvoorbeeld sinterklaas lekker thuis, kerst bij zijn ouders en oud en nieuw breng je een bezoek aan jouw ouders, of vier je het gezellig samen met vrienden. En dat kan je dan ieder jaar rouleren, maar maak dat vooraf bespreekbaar. Maar de kerstdagen heen en weer vliegen, vaak ook nog met kinderen, en je agenda bomvol plannen, daar wordt niemand blij van. Je kunt ook beide ouders bij je thuis uitnodigen en sinterklaas om en om bij je ouders vieren. Opties genoeg, overleg samen wat voor jullie allebei goed voelt.

Een slok te veel
Een borrel hier en een etentje daar kan hartstikke leuk zijn, maar niet iedereen is daar van gediend. Drank maakt vaak meer kapot dan je lief is en dan gaat het niet om de borrel. Het gedrag wat erop volgt en de problemen die dit veroorzaken des te meer. Maak duidelijke afspraken wie er nuchter blijft als je weg gaat en hou rekening met je partner, om misverstanden te voorkomen.

Tradities
Vierden jullie vroeger geen kerst met cadeautjes, maar wel sinterklaas met rijmpjes en surprises. Of vind je schoonfamilie het heerlijk om met zijn allen bij elkaar op de bank te ploffen, terwijl jij al moe wordt bij die gedachte. Jij gaat er veel liever samen op uit om de dag erna nog een dag samen spelletjes te spelen.

Tradities die in je jeugd gemaakt zijn hebben best wat emotionele impact. Iedereen is gehecht aan hoe het thuis ging en wat minder flexibel bij het overnemen van andere tradities. Ook hier geldt een stuk duidelijkheid, wat zijn jou wensen en behoeften en maak samen een plan wat je wilt gaan doen. Het ene jaar op jou manier en het andere jaar op zijn manier en combineer beide ideeën of creëer je eigen traditie.

De ideale schoonmoeder

Als je zwager het altijd op een zuipen zet, je schoonmoeder altijd wat te zeiken heeft, of je schoonzus altijd te laat komt, je verandert het niet. Wanneer je van tevoren al weet wat je triggert, bedenk dan vooraf al een andere manier om hier anders mee om te gaan. Schenk voor jezelf een glas wijn of een kop thee in en stap even uit de situatie, adem diep in en uit en blijf jezelf. Schiet niet constant in de verdediging maar blijf van binnen rustig en kalm.

Spreek vooraf met je partner een teken af, als je zijn hulp nodig hebt. Wanneer je weet dat er een plan is, is het vaak veel makkelijker om op een ontspannen manier de tijd door te komen. Want alles wat je aandacht geeft groeit, dus focus op een gezellige avond of dag samen met je familie.

Aandacht en liefde
Waar voor de één een duur cadeau staat voor liefde is een ander juist meer bezig met praktische nuttige dingen. De hoeveelheid cadeau’s of geld staat niet gelijk aan de hoeveelheid liefde, al denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Om teleurstelling en irritaties te voorkomen, spreek dit van te voren met elkaar af om op een lijn te zitten omtrent het bedrag. In grote groepen is dit ook vaak handig, maar sowieso met je partner.

Te druk! Maak tijd voor elkaar
Iedereen is altijd al druk, je gezinsleven, werk, je sociale verplichtingen etc.. En dan komt daar in december nog een flinke dosis bij: shoppen voor cadeau’s, versieren en kerstborrels en alle andere rompslomp van verplichtingen. Stress rond de feestdagen, hoe ga je daarmee om?

Tijd voor elkaar is dus nog minder dan hiervoor. Hoe compenseer je dat? Hoe zorg je ervoor dat je relatie levend en fijn houdt in deze tijd. Maak iedere dag tijd voor een paar minuten aandacht, spreek je waardering uit en geef eens een extra knuffel. Aandacht en liefde kost bijna geen tijd. Waar richt je je aandacht op? Op liefde of op stress? Je maakt het een stuk relaxter in huis wanneer je je aandacht richt op alles waar je dankbaar en gelukkig mee bent, dan wanneer je alleen maar nadenkt over hoe druk je het wel niet hebt. Een klein gebaar, een dankjewel voor alle kleine en grote dingen die je partner voor je doet, zeg dat je van de ander houdt, iedere dag een knuffel extra.

Zo zorg je er samen voor dat de donkere dagen, dagen worden waarin je mooie herinneringen kunt maken. Voor veel mensen zijn de donkere dagen helaas ook een tijd waarin men zich sneller eenzaam voelt of niet goed in z’n vel zit. Zoals je weet kan ik je met een aantal coachsessies weer beter laten voelen. Heb jij iemand in je omgeving die het verdient om zich beter te voelen, stuur mijn gegevens door of geef mij haar/zijn gegevens dan neem ik contact op. Als beloning krijg je van mij een welverdiende dikke knuffel. X

Geniet vooral van de dagen samen!

www.unchainyourbrain.nl
info@unchainyourbrain.nl