PURMEREND - Taalvaardigheid en digitale vaardigheden zijn vereisten om volledig mee te kunnen doen in de maatschappij. In samenwerking met de gemeente en lokale partners zet Bibliotheek Waterland zich in om de basisvaardigheden van mensen te vergroten. Daarom is er een NL-plein in de Bibliotheken Edam, Volendam, een taalgroep in Oosthuizen en een oudercafé in Edam bij een peuterspeelzaal. Daar kunnen mensen oefenen met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal.

Met slechts één à twee uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven en rekenen en omgaan met de computer. Een taalvrijwilliger begeleidt een lees-, schrijf- of praatgroepje in de bibliotheek, op de basisschool in Oosthuizen of een oudercafé in de peuterspeelzaal in Edam. Je leert bijvoorbeeld aan de deelnemers hoe je een gesprek voert of hoe een nieuwsbericht te lezen en te begrijpen. In het oudercafé wordt er in een ontspannen sfeer gesproken over de thema’s van de peuterspeelzaal.

De Bibliotheek is op zoek naar mensen die het leuk vinden om met taal en mensen te werken. Die beschikken over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit, de Nederlandse taal goed beheersen en een paar uurtjes in de week vrijwilliger willen zijn.

Je kunt contact opnemen met de coördinator (Rita Postma) van het NL-Plein van de bibliotheek: 06-2032 9430 of een mailtje sturen naar rpostma@bibliotheekwaterland.nl.