MARKEN - Binnenkort gaat de bouw van het nieuwe pin- en toiletgebouw op het grote parkeerterrein op Marken beginnen. Op 4 mei 2018 slaat wethouder Laura Bromet samen met een vertegenwoordiging van de Eilandraad Marken en de Rabobank de 1e paal van het duurzame gebouwtje. In het pand komen openbare toiletten, een geldautomaat en een ruimte voor een gastheer/-vrouw.

Duuzaam gebouw combineert verschillende functies

De komst van het nieuwe pin- en toiletgebouw aan de Kruisbaakweg is het antwoord op enkele vraagstukken. Door bouwplannen kan de geldautomaat in de Kerkbuurt niet op de huidige locatie blijven en moet er een nieuwe plek worden gezocht. Ook wordt een goede openbare toiletvoorziening op het parkeerterrein gemist en is er regelmatig vraag naar een gastheer-/vrouw die bezoekers en toeristen wegwijs maakt op Marken. Een combinatie van functies ligt dus voor de hand.

Portefeuillehouder Laura Bromet: “Het is erg fijn dat deze voorziening nu tot stand komt. En ik ben echt ontzettend blij dat dit gebouw, als eerste gemeentelijk pand, volledig gasloos wordt. Doordat zonnepanelen worden aangebracht, kan in de eigen stroom worden voorzien. Dit is een belangrijke doelstelling in het duurzaamheidsbeleid van gemeente Waterland.”

Beheer en ontwerp gebouw

Rabobank Nederland levert en beheert de geldautomaat. Op dit moment werkt gemeente Waterland aan de organisatie van het gastheer-/gastvrouwschap. Daarover wordt later meer bekend. Het gebouw krijgt een typische Marker uitstraling en wordt omstreeks 1 augustus 2018 opgeleverd. Aannemingsbedrijf Buitenhuis uit Landsmeer verzorgt de bouw van het pand en start 23 april 2018 met de voorbereidende werkzaamheden.