VOLENDAM - Een positief en opgelucht gevoel overheerst binnen het Volendamse garnalenbedrijf Puul, na de overname door het Britse Sykes Seafood. Dat laat een woordvoerder in een reactie weten. 3J's zanger Jan Dulles werkte jarenlang bij Puul en hoopt dat het bedrijf in Volendam blijft.


Gisteren werd bekend dat het bedrijf in Britse handen komt. Samen zijn Sykes en Klaas Puul goed voor een omzet van zo'n 300 miljoen euro, gericht op alle soorten garnalen voor klanten in heel Europa.

Of het garnalenbedrijf uit Volendam daar ook zal blijven na de overname kan de huidige directie niet bevestigen. Wel laat de woordvoerder weten dat de intentie van de verkoop niet was om weg te gaan uit Volendam.

Doodzonde
3J's zanger Jan Dulles, die er lang heeft gewerkt, zou het in ieder geval doodzonde vinden als Puul vertrekt. "Het zou niet alleen erg zijn voor de werkgelegenheid, maar ook gewoon het idee. Het is verschrikkelijk zonde als het bekendste bedrijf van Volendam straks niet meer in Volendam zit", zegt hij.

"Ik heb bijna tien jaar gewerkt bij Klaas Puul. Van mijn twintigste tot mijn dertigste. Ik ging daar werken met het idee dat ik snel aan het werk kon als zanger. Dat platencontract duurde in werkelijkheid toch iets langer, maar ik heb een mooie tijd gehad daar. Het was altijd gezellig werken en ik heb er veel vrienden ontmoet."

150 Volendammers
Dulles schat dat er op dit moment zo'n 150 Volendammers werken bij het garnalenbedrijf. "Ik hou nog altijd bij hoe de stemming is binnen het bedrijf. Die was na het overlijden van Evert Puul, de zoon van Klaas Puul, niet zo positief. Het bedrijf leek toen even een stuurloos schip te worden. Ik begreep dat er zelfs een aantal klanten wegliepen bij het bedrijf."

Of de overname van het Volendamse garnalenbedrijf banen gaat kosten, kan het bedrijf niet bevestigen. Schriftelijk laat een woordvoerder weten dat het aan de nieuwe eigenaar, Sykes Seafood, is om daarover de te volgen koers te bepalen.

Dulles denkt nog vaak aan zijn tijd bij het bedrijf. "Het klinkt vreemd, maar er gaat geen week voorbij dat ik niet droom dat ik nog aan het werk ben bij Puul, zo'n band heb ik met dat bedrijf. Ik moet ook regelmatig nog wel eens denken aan Evert, dat bedrijf is echt zijn levenswerk en hij is veel te vroeg gestorven."

Familiebedrijf
De geschiedenis van Klaas Puul gaat terug tot halverwege de vorige eeuw. Klaas Puul Senior had destijds een viswinkel in Amsterdam. De ambities van zijn zoon Evert Puul waren echter groter dan het runnen van een winkel. Hij startte in een kleine garage in Volendam een eigen garnalenbedrijf, met de naam van zijn vader.

In de eerste jaren werden de garnalen nog gepeld door thuispellers in Volendam en omgeving. Later groeide Klaas Puul uit tot een bedrijf met duizenden medewerkers in meerdere landen.