VOLENDAM - Steeds meer horecaondernemers komen in zwaar weer door de gevolgen van het coronavirus. De gedwongen sluiting van eet-en drinkgelegenheden tot 6 april a.s. hakt er zwaar in. KHN Edam Volendam vraagt de gemeente daarom om afstel van lokale belastingen en vrijstelling van leges voor de horeca zolang de coronacrisis duurt.

Door getroffen horecaondernemers financieel zo goed mogelijk te ondersteunen, is de kans groter dat ondernemingen de coronacrisis overleven. Zo kan voor gemeente Edam Volendam een belangrijke economische sector op peil worden gehouden. Door de overheidsmaatregelen van 15 maart j.l. om alle eet-en drinkgelegenheden tot met 6 april a.s. te sluiten, komen veel horecaondernemers in acute liquiditeitsproblemen. Met 0% omzet tijdens de periode van sluiting en een verwachte omzetterugval van 50% over het hele jaar heen, heeft de horeca per direct steunmaatregelen nodig. Niet alleen vanuit de landelijke overheid, maar juist ook vanuit de gemeente.

KHN Edam Volendam pleit voor snelle maatregelen die de liquiditeit van horecabedrijven ondersteunen. Dit door uitstel/(tijdelijke) ontheffing van betaling van alle gemeentelijke belastingen voor horecaondernemingen en vrijstelling van leges zolang de coronacrisis duurt. Op deze manier kan de gemeente een belangrijke functie vervullen in het voortbestaan van horecabedrijven en andere ondernemingen die bijdragen aan de economie leefbaarheid van de regio.