VOLENDAM - Hij is er al 40 jaar werkzaam, maar de afgelopen dagen waren niet de makkelijkste voor Olly Bakker, manager van het failliete Hotel Spaander in hartje Volendam. "Eigenlijk werk ik er nog steeds, ook al zit ik thuis", zegt hij. "Ik kom er nog dagelijks om alles in de gaten te houden. Zorgen dat er geen legionella in de leidingen komt en dat de koffie-automaten worden doorgespoeld." Hij wacht af en hoopt dat hij snel weer aan de slag kan.

De stand van zaken kent hij alleen uit de krant: "Ik lees dat het hotel wel eigendom blijft van de Hein Schilder-groep, dat het niet verkocht wordt. Het zal wel verpacht worden."

Op de vraag of het hotel slachtoffer is geworden van de coronacrisis, antwoordt Olly volmondig: "Ja, je voelde het aankomen. Eerst stortte de Aziatische markt in, daar kwam Europa overheen: alle boekingen werden afgezegd."

Ondanks de donkere wolken die zich boven Hotel Spaander samen pakten, was de sfeer van de laatste weken goed. Er waren geen gasten meer en daarom werden alle personeelsleden ingezet om het pand een grote beurt te geven. Er werd opgeruimd, schoongemaakt en geschilderd, vertelt Olly. "Het hotel ziet er picobello uit."

Virus
De manager verwacht dat er veel belangstelling is om het hotel te gaan exploiteren. "Het is natuurlijk een unieke plek", zegt hij. "Daarom houd ik het ook nog dagelijks in de gaten, of ik nou betaald krijg of niet. Ik zorg dat het zwembad netjes blijft en dat de voor- en achterstraat op tijd geveegd worden. Ik hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen. Spaander is een virus: als je het hebt, raak je het niet meer kwijt. Als je het niet hebt, ga je weg."