PURMEREND - We worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Hoe is het om ouder te worden en hoe blijf je fit en vitaal? Bibliotheek Waterland organiseert de hele maand november verschillende activiteiten rondom de campagne Nederland Leest met het thema Oud worden, jong blijven. Activiteiten waarbij leden en bezoekers elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan over het thema. Daarnaast krijgen leden en bezoekers tijdens Nederland Leest het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls cadeau.

Vitaal met eetbare planten en medicinale planten: lezing in Landsmeer en Edam
Hoe kunnen planten je vitaliteit en immuunsysteem ondersteunen? Er groeien veel planten om ons heen die eetbaar en medicinaal zijn. Ze staan vaak langs het wandelpad en zijn vrij om te plukken. Leoniek Bontje, auteur van oa Wildplukken en Plant als medicijn vertelt je er meer over.

Lezing in Bibliotheek Landsmeer - Vrijdag 4 november, van 10.30 tot 12.00 uur | Bibliotheek Edam – dinsdag 15 november, van 10.30 - 12.00 uur. Kosten: Leden: € 5,00 / Niet leden € 7,50

Leesclub ‘Mevrouw mijn moeder’ in Purmerend
Tijdens Nederland leest krijgt iedere bezoeker van de bibliotheek het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls cadeau. Samen met boekhandel Het Leesteken uit Purmerend organiseert de Bibliotheek eenmalig een leesclub om over dit boek te praten.

Leesclub – Zondag 20 november, van 13.00 tot 14:00 | Bibliotheek Purmerend . Meedoen is gratis maar meld je wel even aan via bibliotheekwaterland.nl/agenda

Hoe houd ik mijn hersenen gezond: lezing in Purmerend
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen. Wetenschappelijke theorie wordt door Elles Keesom op een luchtige wijze gecombineerd met levendige voorbeelden en grappige (kennis) opdrachten. Er is genoeg ruimte voor het stellen van vragen en interactieve opdrachten.

Lezing - dinsdag 8 november van 19.30 - 21.00 uur | Bibliotheek Purmerend. Kosten: Leden: € 5,00 / Niet leden € 7,50

Cognitieve fitness: Training
Fit zijn is meer dan alleen een goede lichamelijke conditie. Bewegen heeft een positieve invloed op de hersenen. Het is nooit te laat om te beginnen met bewegen. Tijdens de workshop cognitieve fitness word je verrast met uitdagende oefeningen om het brein aan het werk te zetten.

- Dinsdag 8 nov 10.00 - 11.00 uur in Landsmeer door TeamSportService
- Maandag 14 november 12.30 - 13.30 in Edam door TeamSportService
- Donderdag 17 november 15.00 - 16.00 uur in Purmerend door Spurd
- Maandag 21 november 12.30 - 13.30 uur in Volendam door TeamSportService
- Dinsdag 29 november 15.00 - 16.30 uur in Beemster door Spurd

Meedoen is gratis maar meld je wel even aan via bibliotheekwaterland.nl/agenda

Nederlands-Indië, Oorlog en Onafhankelijkheid: College in Purmerend
Welke keuzes hebben de leiders in Den Haag, Batavia en Yogjakarta (Soekarno’s hoofdstad) gemaakt? Maar ook de zogenaamde politionele acties en het structurele geweld dat in die oorlog plaatsvond komen aan bod. En de vraag: op wat voor manier werd Indonesië uiteindelijk onafhankelijk? Casper Colenbrander is een geschiedenisstudent aan de Rijksuniversiteit van Groningen en al een aantal jaar vrijwilliger bij Oud Geleerd Jong Gedaan en gaat graag in gesprek over Nederlands-Indië.

College - zaterdag 5 november 2022, 10.30-11.30 uur | Bibliotheek Purmerend. Kosten: Leden: € 5,00 / Niet leden € 7,50

Het optimale brein met Marvin Kerstens: College in Purmerend
Ga mee op een boeiende reis door de anatomie van de hersenen. Worden we wijzer naarmate de jaren vorderen? En wat zijn factoren die optimale veroudering stimuleren? Over oude wijze breinen in wetenschappelijk onderzoek en effectieve manieren en handvatten om optimaal oud te worden. Marvin Kerstens is neuropsycholoog en is momenteel werkzaam in een verslavingsinstelling in Amsterdam. Als vrijwilliger bij Oud geleerd jong gedaan hoopt hij zijn enthousiasme voor zijn vakgebied te kunnen delen.

College – zondag 27 november, 14.00-15.00 uur. Bibliotheek Purmerend. Kosten: Leden: € 5,00 / Niet leden € 7,50.

De link tussen lichaam en geest, mindset oefeningen: Workshop in Volendam
Vraag jij jezelf wel eens af waarom je doet wat je doet? En waarom stress lichamelijke klachten kunnen verergeren? Hoe werkt die link tussen de geest en het lichaam? Maar bovenal, wat kan je eraan doen? Chiropractor Nancy Schilder legt het uit met voorbeelden en wat korte oefeningen die makkelijk uit te voeren zijn in je dagelijkse leven.

Workshop – vrijdag 18 november, 10.00-11.30 uur| Bibliotheek Volendam. Kosten: leden € 5,00 / Niet-leden € 7,50

Over mevrouw Yvonne Keuls: Lezing in Purmerend en Landsmeer
Veellezer en gepensioneerd bibliothecaris Leo Willemse neemt je mee op een leesreis met Yvonne Keuls. Yvonne Keuls biedt met Mevrouw mijn moeder de mogelijkheid te kijken naar een oer-gegeven in de literatuur: Moeders en dochters en het thema Nederlands-Indië/ Indonesië. Leo Willemse nodigt je van harte uit daarover met hem van gedachten te wisselen.

Lezing - Dinsdag 22 november van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Landsmeer en Woensdag 30 november van 10.00 tot 12:00 | Bibliotheek Purmerend. Kosten: leden € 5,00 / Niet-leden € 7,50Aanmelden voor alle activiteiten kan via bibliotheekwaterland.nl/agenda