ENKHUIZEN - Op 25 april 2019 opende het Zuiderzeemuseum het vernieuwde waterdoepark Expeditie Waterwerken. Op deze bijzondere dag hadden de leerlingen uit groep 7 van de J.F. Kennedyschool uit Volendam de primeur. Zij mochten als eerste op expeditie en onderling de strijd aangaan om de titel ‘Waterwerker van de toekomst.’ Dijkgraaf Luc Kohsiek en jeugdbestuurder Rodny Stolk, beiden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), waren hierbij aanwezig om de leerlingen aan te moedigen en de prijs uit te reiken.

In het vernieuwde Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water en verzamel je stukjes van een geheime code met als doel de code te kraken. De verdieping van Expeditie Waterwerken kwam tot stand in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Directeur Stephan Warnik: ‘Water is altijd één van de grote thema’s van het Zuiderzeemuseum geweest en dit is ook al op vele manieren in beeld gebracht. Maar Expeditie Waterwerken is een onmisbare toevoeging, omdat bezoekers hier met elkaar op een leuke én leerzame manier met water bezig zijn!’ Dijkgraaf Luc Kohsiek: ‘We leven in Noord-Holland in een badkuip. Evenwicht in deze badkuip is noodzakelijk. Niet te veel en niet te weinig water. Met uiteraard een sterke buitenrand er omheen. Dan kunnen we hier veilig wonen, werken en recreëren. In Expeditie Waterwerken, kunnen gezinnen dit op een leuke manier zelf beleven. Zo worden bezoekers in het Droge Voetendoolhof uitgedaagd om keuzes te maken om een watersnood te overleven.

Waterwerkers van de toekomst!
Expeditie Waterwerken start in de waterwerkplaats waar je de expeditiekaart ontvangt die je leidt langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen! Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Ontdek verder alles over het verdwenen eiland Schokland en vergeet vooral niet aan de stormklok te luiden als het water te veel stijgt op Marken… Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers van de waterwerkplaats een leuke verrassing voor je!

Waterwerken: in beweging sinds 2015
In 2015 realiseerde het Zuiderzeemuseum Waterwerken met een eenmalige bijdrage van de BankGiro Loterij. Sinds 2017 werkt het Zuiderzeemuseum samen met het HHNK aan de inhoudelijke invulling van dit waterpark. Er zijn inmiddels diverse activiteiten toegevoegd, waardoor de expeditie ontstond. Bezoekers maken hier kennis met de wijze waarop Nederland vroeger, nu én in de toekomst met water omgaat. Cornelis Lely was één van onze bekendste waterwerkers en hij kan wel een paar goede opvolgers gebruiken; slimme meisjes en jongens die ook in de toekomst zorgen voor droge voeten in Nederland. Dus kom binnenkort naar het Zuiderzeemuseum en doe de test: ben jij een echte waterwerker?

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel voor veilige dijken, voldoende en schoon oppervlaktewater. In 2012 startten het Zuiderzeemuseum en HHNK het educatieve programma Droge Voeten in Noord-Holland en in 2016 werd HHNK partner van de tentoonstelling Overspoeld en de levensechte Watersnoodstraat in het Zuiderzeemuseum. Dankzij de steun van HHNK kon Expeditie Waterwerken en de unieke waterwerkplaats worden gerealiseerd. www.hhnk.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.