EDAM-VOLENDAM - FC Volendam en Bibliotheek Waterland zetten samen hun kracht in. Het leesproject ‘Scoor een Boek!’ bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit het werkgebied van Bibliotheek Waterland (Beemster, Edam-Volendam, Purmerend en Landsmeer) te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met ‘Scoor een Boek!’ willen we dat bereiken. In de komende 9 weken gaan leerlingen uit groep 5 en 6 van 11 basisscholen in de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Beemster en Landsmeer zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door sterspeler Marco Tol van FC Volendam.

Aftrappen, rust en fluitsignaal
Donderdag 7 februari om 13.30 uur doet voetballer Marco Tol samen met wethouder Vincent Tuijp, de aftrap van Scoor een boek. Dit vindt plaats op de OBS de Piramide te Edam.

Vijf weken na de aftrap is het rust en neemt de Bibliotheek de tussenstand op. Daarnaast organiseert de Bibliotheek leuke (voetbal)activiteiten met de Kidsclub van FC Volendam. Kinderen kunnen zich inschrijven voor een activiteit met de Kidsclub in de Bibliotheek Purmerend op zaterdag 9 maart of op zaterdag 16 maart in de Bibliotheek Volendam. Na negen weken lezen klinkt het fluitsignaal en sluit de winnende klas het project sportief af op het voetbalveld.

Thuiseditie
Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen meedoen met Scoor een Boek!. In de Bibliotheek kan een gratis Scoor een Boek!-poster worden afgehaald. Is er thuis een boek of tijdschrift (voor)gelezen, dan kan er in de Bibliotheek een voetbalsticker gehaald worden die op de poster kan worden geplakt. De deelnemende kinderen maken kans op een prijzenpakket van FC Volendam voor het hele gezin.

Geschiedenis Scoor een Boek!
Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Afhankelijk van het gebied heeft de Bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Met het project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Kijk voor meer informatie over het project en de activiteiten tijdens de rust op www.bibliotheekwaterland.nl/scooreenboek en op www.fcvolendam.nl