EDAM - Fris Edam, Keramiek 1947-1969Andrea van der Veen en Ove Lucasverschijnt 21 oktober bij LM Publishers /tentoonstelling Edams Museum t/m 20 maart 2022 Fris Edam, Keramiek 1947-1969 brengt de volledige collectie van het iconische aardewerk uit Edam in beeld en werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de Fris fabriek. Het aardewerk kreeg (inter)nationaal erkenning. Vanaf 21 oktober is in het Edams Museum de grote overzichtstentoonstelling 'Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam' te zien.

'Maak een begin - begin met Fris!' Met dat motto verleidde de N.V. Keramische Industrie Fris in Edam tussen 1947 en 1969 velen die toe waren aan een nieuw en vooral hedendaags servies. De kleine fabriek van oprichter Gerrit Fris Gzn. en zijn zoon Gerrit Fris junior zette in die naoorlogse jaren al snel de toon op het gebied van Nederlands gebruiksaardewerk.

Ruim een halve eeuw na de sluiting blijkt de erfenis van Fris nog steeds springlevend. Serviezen, vazen en ander luxe huishoudelijk aardewerk bevinden zich in belangrijke museale verzamelingen en zijn populair op veilingen en bij antiquairs.

Keramiek van Fris is een feest van vorm en kleur. Verschillende artikelen in Fris Edam, Keramiek 1947-1969 belichten de visie van ontwerper Willem Hendrik de Vries, de relevantie van Fris in het naoorlogse Nederlandse design en de relatie met de Stichting Goed Wonen. De portretten van oud-medewerkers schetsen een prachtig en soms onthullend beeld van het reilen en zeilen in de fabriek. In dit boek worden nagenoeg alle voorwerpen die de N.V. Keramische Industrie Fris heeft geproduceerd over het voetlicht gebracht.

Over de auteurs
Andrea van der Veen groeide op met het ivoor-engobe Jubilant-servies dat haar ouders kochten bij hun huwelijk in 1963. Een eerste Fris-vaasje, een cadeautje voor het 56-jarig huwelijk van haar ouders, was de start voor een bescheiden eigen verzameling. Andrea is werkzaam als netwerkcoördinator palliatieve zorg. Ove Lucas is opgeleid aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Hij is momenteel directeur bij Stichting Centrum Beeldende Kunst te Rotterdam. Sinds eind jaren tachtig zorgen de serviezen van Fris Edam bij hem voor kleur op tafel, sinds 2015 verzamelt hij vooral de vazen.

Over de tentoonstelling
Fris aardewerk is te zien tijdens de overzichtstentoonstelling van 21 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022 in het Edams Museum onder de titel: 'Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam'. In januari 2022 is het 75 jaar geleden dat de N.V. Keramische Industrie Fris werd opgericht, aan de Baandervesting te Edam.