VOLENDAM - Op woensdag 3 februari 2021 start Laura Langelaar Verloscoaching met een maandelijks inloopspreekuur. Vrouwen kunnen zonder afspraak binnenstappen bij Laura om kennis te maken of vragen te stellen. Het inloopspreekuur vindt elke eerste woensdag van de maand plaats van 9.00 uur tot 13.00 uur bij Verloskundigen Waterland Oost (Dijklander Ziekenhuis Volendam).

Sinds 2018 heeft Laura Langelaar een praktijk in Katwoude. Hier kunnen vrouwen terecht die rondom hun zwangerschap of bevalling gevoelens van angst, verdriet, boosheid of schaamte ervaren. Verloscoaching biedt laagdrempelige ondersteuning waarbij begrip en erkenning voorop staan. Vrouwen die twijfelen of de coaching iets voor hen zou kunnen zijn, kunnen geheel vrijblijvend langskomen bij het inloopspreekuur.

Jezelf de mond snoeren
“Het krijgen van een kinderen is iets geweldigs, voor velen een langgekoesterde droom die werkelijkheid wordt. Maar: een zwangerschap en een bevalling kunnen grote psychische en lichamelijke gevolgen hebben voor een vrouw. En voor die gevolgen is er wat mij betreft nog te weinig ruimte en aandacht”, zegt Laura.

“Wat ik merk is dat veel vrouwen zichzelf de mond snoeren met de gedachte dat ze niet zo moeten zeuren en dat het veel erger had kunnen verlopen. Het is belangrijk om hen als het ware toestemming te geven om te mogen voelen wat ze voelen. Om te mogen rouwen bijvoorbeeld. Rouwen gaat namelijk niet alleen over het verliezen van een persoon. Rouwen gaat ook over het verliezen van verwachtingen, van dromen, van hoop, van gezondheid.”

Voor wie?
“De vrouwen die bij mij aankloppen, komen met uiteenlopende verhalen: het zijn vrouwen die in een IVFtraject zitten, het zijn zwangeren die vol angst toeleven naar de bevalling, het zijn moeders die worstelen met hun nieuwe rol, het zijn ouders die hun kind verloren hebben. Het allerbelangrijkste in het contact met cliënten vind ik de veiligheid die de client hopelijk voelt om alles, maar dan ook werkelijk alles te durven zeggen. Ze mag haar zwangerschap en kind vervloeken, ze mag opgelucht zijn na een miskraam, ze mag huis en haard willen verlaten omdat ze gek wordt thuis. Er bestaan nog teveel taboes op het gebied van zwangerschap, bevalling en moederschap: het wordt tijd om die taboes te doorbreken en onszelf te bevrijden van het belemmerende en soms zelfs verstikkende effect dat ze hebben. Ik ben hier al een paar jaar mee bezig, met het inloopspreekuur hoop ik mijn missie te kunnen voortzetten.”

Kleinschalig en laagdrempelig
Laura Langelaar Verloscoaching is een kleinschalige praktijk in Katwoude (gemeente Waterland), die makkelijk bereikbaar is met zowel auto als openbaar vervoer. Bij een coachingstraject staat de hulpvraag van de vrouw centraal en wordt hulp op maat geboden. Afspraken kunnen overdag en in de avond gepland worden. Kijk op www.verloscoaching.nl voor meer informatie.