VOLENDAM - Het buitenbad van het Volendamse zwembad de Waterman is sinds vrijdagavond een weekend lang het decor van het Nederlands Kampioenschap ijszwemmen. Tientallen zwembikkels uit binnen- en buitenland doen in water met een temperatuur van maximaal 5 graden een gooi naar de titel. Volgens organisator Marcel Stroet belooft ook deze vierde editie weer een spektakel te worden.

Op de rand van het bad lag vanochtend al een beetje ijs, het resultaat van een nacht met matige vorst. Het water in het zwembad zelf is nog niet ijzig, maar de Volendamse deelnemer Alex Schilder is al lang tevreden met de omstandigheden. "Heerlijke watertemperatuur."

Blessure
Schilder maakte drie jaar geleden kennis met de sport, toen hij door een zwemblessure nauwelijks aan zwemmen toekwam. "Binnen haalde ik de 25 meter niet, maar toen ik Marcel en zijn mannen dit zag doen, wilde ik het ook een keer proberen, en had ik nergens last van."

"Ik was heel snel van mijn blessure af", vertelt Schilder, "en ben er toen mee doorgegaan." Hij heeft er nog geen dag spijt van gehad, al moet hij vaak wel even een drempel over om het ijskoude water in te gaan.

Middenmoot
Twee weken geleden deed Alex nog mee met de Europese Kampioenschappen in Duitsland. Waar hij toen in de middenmoot eindigde, mikt hij dit weekend op de vijfde of zesde plaats. Toch is dat makkelijk gezegd dan gedaan, want de concurrentie is groot, al hoopt hij ooit een keer medaille te winnen.