ROTTERDAM - Het grootste bordspel-kampioenschap van Nederland - het NK Risk - heeft op zaterdag 18 januari 2020 geresulteerd in een Volendamse winnaar. Nog nooit is er in Nederland zoveel belangstelling geweest voor een landelijk bordspel kampioenschap: de zesde editie heeft ruimte geboden aan 500 deelnemers uit het gehele land. Er werden dit jaar het eerste landelijke pre-events georganiseerd door enthousiaste riskers in heel het land: In Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Breda, Eindhoven, Groningen, Vlissingen en Doetinchem konden deelnemers strijden om een wildcard te verdienen om bij het Nederlands Kampioenschap in de kwartfinale te beginnen en zo meer kans te maken op de felbegeerde nationale titel van beste Risker van Nederland.

Het NK Risk 2020 vond plaats op zaterdag 18 januari in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werd er gespeeld om van 500 deelnemers naar één Nederlands Kampioen Risk te komen. Er wordt een knock-out systeem gehanteerd met tijdslimiet per ronde. Tussen de rondes door vindt studio Risk plaats om potjes te analyseren en te reflecteren met eerdere Nederlands Kampioenen van afgelopen jaren. De winnaar van het NK Risk 2020 en dus de Nederlands Kampioen Risk van komend jaar is Nick Tol, 31 jaar oud uit Volendam.

Het NK Risk is in 2015 opgericht door broer en zus Jouri en Tara Schoemaker. Om Jouri aan te halen: ‘waarom bestond er wel een NK Monopoly, een NK Stratego, een NK Kolonisten van Catan, maar geen NK Risk?’. De interesse bleek groot en met een succesvolle crowdfundingcampagne werd de eerste editie gefinancierd. Sindsdien groeit het NK Risk steevast met 100 deelnemers per jaar.

Organisatoren Jouri, Tara en Paul hebben grote ambities richten hun pijlen op een EK Risk. Tijdens het NK Risk 2020 deden deelnemers uit België en Duitsland mee, waarmee de beginselen worden gelegd voor een heus Europees Kampioenschap Risk. Afgelopen jaar is er voor het eerst, uit inspiratie door het NK Risk, een Belgisch Kampioenschap Risk (BK Risk) georganiseerd.