VOLENDAM - Ongeveer 8 maanden geleden las Jenny Bont uit Volendam een artikeltje in een tijdschrift over de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is een landelijke organisatie die de taalontwikkeling van kinderen stimuleert en de taalomgeving thuis verrijkt, door wekelijks bij gezinnen voor te lezen. Door het artikel raakte Jenny geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij de VoorleesExpress.

Na een intakegesprek bij Martine Zwarthoed, de coördinator van de VoorleesExpress Bibliotheek Waterland, werd Jenny het gezin Al Rashedi toegewezen. Het gezin woont in Edam en bestaat uit vader Yaser, moeder Ashgan, dochter Hadil (17 jr), zoons Mohammed (15 jr) en Ammar (16 jr) en de jongste dochter Haidi (4 jr). Het voorleestraject is bedoeld voor de jongste dochter Haidi.

Het gezin is afkomstig uit Jemen. Thuis wordt er Arabisch gesproken. Vader communiceert in het Engels met anderen. Moeder spreekt alleen Arabisch. Vader woont nu ongeveer 1,5 jaar in Nederland en de rest van het gezin 11 maanden. Haidi gaat sinds januari dit jaar naar basisschool de Piramide in Edam en zit in groep 1. De twee zoons Mohamed en Ammar gaan naar het Regio College in Purmerend. Oudere zus Hadil heeft een verstandelijke beperking en heeft ongeveer hetzelfde niveau als haar zusje Haidi. Zij gaat niet naar school. Vader heeft 2 dagen in de week Nederlandse les.

Jenny: “Haidi is een vrolijk spontaan meisje die open staat om nieuwe dingen te leren. Ik merk dat ze het leuk vindt als ik komt en doet heel actief mee met het voorlezen. Het voorlezen ging in het begin moeizaam, want een verhaal begrijpen als je maar heel weinig woordjes kent is heel moeilijk. Ik heb enorme bewondering voor de leraren op de basisschool die kinderen als Haidi in de klas hebben. Maar na een paar weken merkte ik dat er toch iedere keer weer meer woordjes blijven hangen. Dat geeft toch wel een soort voldoening. Ook houdt Haidi van spelletjes spelen. Ik betrek ook haar ouders en oudere zus Hadil hierbij en merk dat ze niet gewend zijn om een spelletje te doen zo als wij hier in Nederland doen. Maar ze vinden het hartstikke leuk en zijn er erg fanatiek in en ook hiermee kun je goed de taal oefenen.”

Binnenkort wordt het voorleestraject met het gezin Al Rashedi afgesloten. Twintig weken heeft Jenny het gezin bezocht en er het voorleesritueel geïntroduceerd. Jenny vind het heel bijzonder om zo betrokken te raken bij een gezin uit een andere cultuur en vindt dat zij er zelf ook van geleerd heeft. Jenny: ”Nu is het de bedoeling dat Yaser en Ashgan, de vader en moeder van Haidi zelf boekjes gaan halen bij de Bibliotheek en met haar gaan voorlezen. En ik weet zeker dat zij dat gaan doen. Het is een geweldig gezin en ik denk zeker dat het ze gaat lukken.”

De VoorleesExpress kan weer nieuwe vrijwilligers gebruiken. Iedereen die meer wil weten over deze dankbare taak als voorleesvrijwilliger kan contact opnemen met de coördinator VoorleesExpress in Edam-Volendam, Martine Zwarthoed, 06 8232 0102 of mzwarthoed@bibliotheekwaterland.nl.


Meer over het landelijke project www.voorleesexpress.nl.