VOLENDAM - Met het nieuwe seizoen voor de deur wist HV KRAS/Volendam de Amerikaan Abou Fofana binnen te halen. De in Frankrijk spelende Fofana komt over van de club Angers die uitkomt in de tweede Franse divisie.


Hij begon zijn handbalcarrière als 13/14-jarige jongen in Toulouse in het jeugdteam van de huidige profclub die in de eerste divisie van Frankrijk uitkomt. Hij bleef daar tot zijn 18e jaar en vertrok toen voor drie jaar naar Bordeaux en daarna Nancy om te handballen (beide 2e divisie). Vorig jaar speelde hij een jaar bij Angers om zich vervolgens met HV KRAS/Volendam te verbinden. ‘Vanaf mijn 15e tot mijn 18e jaar speelde ik in het Amerikaanse nationale team onder 18 en vervolgens tot mijn 21e in het team onder 21. Daarna werd ik opgeroepen voor het nationale A-herenteam. Ook maakte ik deel uit van het team dat op de Pan American Games een 5e en 6e plaats wist te veroveren.’ begint Fofana te vertellen.

Corona gooide roet in het eten

‘Maar behalve in Frankrijk en de Verenigde Staten speelde ik op diverse toernooien in Europa. Met name in Zweden en Duitsland en zou ik meespelen tijdens het wereldkampioenschap handbal 2021 in Egypte. Ten gevolge van corona moest ons team zich helaas terugtrekken.’ zegt Fofana. Fofana schat tussen de 80 en 90 wedstrijden te hebben gespeeld met het nationale team en daardoor veel ervaring opgedaan de afgelopen jaren.

Een paar maanden geleden belde Mark Ortega de nu 25-jarige Fofana op omdat hij op zoek was naar versterking op de linkeropbouw positie. Fofana antwoordde hem dat hij erover na zou denken en hij nam daarvoor de tijd. Mede omdat er veel interesse was van andere Franse en Spaanse teams. Eind juni jongstleden kwam Fofana met zijn partner naar Volendam om kennis te maken met de club en de omgeving. Wetende dat hij Ortega op zijn woord kon vertrouwen inzake zijn uitleg over alles wat zich in en rond de vereniging afspeelt, de faciliteiten, waarop hij zou kunnen rekenen en de Volendammer gemeenschap, bleek HV KRAS/Volendam voor Fofana de beste optie voor hemzelf, zijn partner en haar kind.

‘Ik breng ervaring mee, wil het eerste herenteam helpen ontwikkelen en succesvol zijn. Ik speel altijd graag vanuit een sterke dekking, maar ik val ook graag aan. Zelf wil ik graag weer in een nieuwe kampioensploeg spelen en als een handballer die altijd in Frankrijk heeft gespeeld is KRAS/Volendam voor mij de eerste buitenlandse ploeg en dus zeker een nieuwe beleving. Het contract met HV/KRAS Volendam geldt voor een jaar, maar als alles goed gaat en mijn gezin zich in Volendam goed voelt, zou mijn verblijf zomaar langer kunnen duren.’

Zo hoog mogelijk eindigen

‘Ook wil ik meer professionaliteit en leiderschap in het team brengen,’ gaat Fofana verder, ‘en de ploeg helpen verder te ontwikkelen en kennis laten maken met een wat zwaarder gewicht dan ze nu gewend zijn. We willen zo hoog mogelijk eindigen in de BENE-League en in de Nederlandse competitie op een plek waar deze club hoort. Daarvoor moeten we een hecht team gaan worden en het is daarom goed dat een aantal nieuwkomers zijn aangetrokken om een grote rol te gaan spelen in het team. Deze hebben we hard nodig om onze doelen en een echt team te realiseren. In het begin zal het hier en wat wat wrijving veroorzaken, maar alles is gericht op het club doel voor de lange termijn.’

Sarah en kind komen Abou achterna

Hij vervolgt: ‘Sarah, mijn partner komt medio augustus naar Volendam; haar vierjarige zoon volgt haar aan het einde van de maand. Sarah zal parttime gaan werken en voor Isa zijn wij op zoek naar een school. Dat zoon Isa hier gelukkig zou kunnen zijn was voor mijn partner en mijzelf de hoofdreden om voor HV KRAS/Volendam te kiezen. Een kind dient op te groeien in een prettige omgeving en op een plaats waar hij zich in gezinsverband vrij kan bewegen. Nederland is een open land. Alle plaatsen waar je naar toe moet of wil, zijn gemakkelijk bereikbaar. Waardoor je ook het gevoel hebt verbonden te zijn met elkaar en dat voelt goed. Naast het handballen zal ik stagelopen bij H20. Ik heb Matthijs Vink mogen leren kennen en hij heeft mij de mogelijkheid gegund daar te komen leren. Ik kan niet wachten om te starten. Mijn studies in sportmarketing gaan daar natuurlijk wel bij helpen ga ik vanuit.’

We brengen prijzen mee naar huis

‘Ik ben gelukkig hier te zijn. Ik ben hongerig naar het nieuwe seizoen. We hopen op volgepakte sporthallen om te laten zien wat wij kunnen en hopelijk zullen we prijzen thuisbrengen.’ besluit Fofana.