VOLENDAM - Bijna vierhonderd duels in het betaalde voetbal staan er achter de naam van Barry Opdam (42). De voormalig verdediger van AZ, Red Bull Salzburg en FC Volendam is sinds 2012 met veel plezier jeugdtrainer bij FC Volendam.

"Ik ben een trainer die wel van een grapje houdt en af en toe een cynische opmerking maakt", zegt Opdam, trainer van Onder 15 jaar, met een grijns. "Die jongens zijn op een leeftijd waarvan de helft zoiets begrijpt en de andere helft niet."

School
Nadat Opdam stopte als voetballer kreeg hij bij FC Volendam 'Onder 12 jaar' onder zijn hoede. Dit seizoen staat hij met 'Onder 15 jaar' achter AZ, Ajax, Feyenoord en PSV op de vierde plaats in de eredivisie. Het gaat bij zijn spelers niet alleen om presteren. Opdam: "Als het op school niet goed gaat, moeten ze dat eerst bijwerken voordat ze weer kunnen aansluiten. Bij mijn team is het plannen belangrijk. Ze hebben huiswerk, toetsen en moeten vier keer trainen in de week. Hoe plan je dat?"

YouTube
De spelers uit zijn team kennen de voetbalachtergrond van de achtvoudig international. "Af en toe komt er wel eens een filmpje boven op Facebook haha en misschien hebben ze me wel eens op YouTube gezien."

Ambitie
Ook volgend seizoen blijft Opdam aan de jeugdopleiding van FC Volendam verbonden. Hij sluit een terugkeer als assistent-trainer in het betaalde voetbal niet uit, maar voor de baan als hoofdtrainer hoeven ze hem niet te vragen. "Dat is niet mijn ambitie. Daar komt heel veel druk bij kijken. Als het goed gaat, is het hosanna. Als het tegenzit, krijg je al dat gezeik en gezanik over je heen. Ik zit niet op die narigheid te wachten."

Zie ook NH Nieuws