EUGENE - Vier maanden nadat ze op het WK indoor derde werd bij het kogelstoten heeft Jessica Schilder ook bij de WK atletiek in de buitenlucht een bronzen medaille veroverd. Met 19,77 meter verbeterde ze bovendien haar eigen nationale record met 9 cm.


Schilder (23), tot vorig jaar dagelijks trainend bij AV Hera in Heerhugowaard en inmiddels woonachtig in Papendal, had zich met 19,16 meter als vierde voor de finale geplaatst. Daarin stootte ze de kogel bij haar tweede poging naar 19,77 m, een afstand die ze bij haar vijfde stoot evenaarde.

Haar Canadese vriendin Sarah Mitton, die als tweede naar de finale was gegaan, stootte de kogel bij haar laatste poging ook naar 19,77 meter. Omdat haar op één na beste stoot (19,18 m) minder was dan die van Schilder en was het brons dus voor de Volendamse.

Schilder was dolgelukkig voor de camera's van de NOS: "Het was een bizar mooie wedstrijd. Ik had niet verwacht dat ik met deze afstand op het podium zou komen." De Amerikaanse Chase Ealey maakte voor eigen publiek haar favorietenrol geheel waar. De 27-jarige atlete,dit seizoen nog ongeslagen in de Diamond League, opende de wedstrijd met 20,49 meter en daar kwam niemand meer aan. Ook olympisch kampioene en titelhouder Gong Lijiao niet. De Chinese (33) bleef steken op 20,39 meter en pakte daarmee voor de zevende keer op rij een WK-medaille.