VOLENDAM - De Graafschap - FC Volendam, vrijdag 9 februari 20:00 uur.

Door het veelvuldig heen en weer varen tussen ere- en eerste divisie hebben De Graafschap en FC Volendam elkaar bepaald niet elk jaar ontmoet. In de ruim zestig jaar betaald voetbal gebeurde dat in 23 seizoenen. De Graafschap is exact even oud als het betaald voetbal in Nederland. De club dankt haar ontstaan aan de start van het profvoetbal. Toen de KNVB geen toestemming gaf tot uitbetaling van premies aan spelers, trokken Nederlandse voetballers naar Italië en Frankrijk. In 1954 ontstond de wilde voetbalbond met onder andere Alkmaar ’54, Venlo en De Graafschap. RKSV Volendam kocht zich ook in, maar had als club al een geschiedenis in het amateurvoetbal vanaf 1920.

In de eerder gespeelde 45 wedstrijden ontliepen de clubs elkaar ook niet veel. Dat werd in 2015 nog eens nadrukkelijk bewezen. In de finale van de Jupiler League Play-Offs had FC Volendam in Doetinchem de wedstrijd op 0-0 weten te houden, wat een zeer goed perspectief leek. Maar toen Vincent Vermey drie dagen later Henny Schilder te grazen nam en de vrijkomende hoge bal eenvoudig kon binnentikken, promoveerde De Graafschap naar de eredivisie. Intussen is het toch weer voor beide clubs voetbal in de Jupiler League. In Volendam werd het ook 0-0 in het afgelopen najaar, in een fase waarin zowel De Graafschap als FC Volendam op een plaats stonden die vooraf niet verwacht en zeker niet gewenst was. De Graafschap herstelde zich het snelst en klom naar de achtste plaats met 35 punten. FC Volendam is in 2018 de weg omhoog ingeslagen en staat veertiende met 29 punten. In de derde periode heeft FC Volendam drie overwinningen op rij geboekt, De Graafschap heeft zes punten uit drie wedstrijden.

Het zal er deze vrijdag dus omgaan wie de aansluiting naar boven verder gestalte weet te geven. In de wintertransferwindow heeft De Graafschap zich nadrukkelijk versterkt. Niet alleen werd Frank Olijve teruggehaald naar Nederland, ook Tarik Tissoudali parkeerde zijn buitenlandse avontuur voorlopig. Twee spelers, die hiervoor bij FC Emmen en Telstar tot de besten van de Jupiler League gerekend mochten worden. Wat dat voor de Superboeren betekende, werd snel duidelijk in de wedstrijd van vorige week, thuis tegen Jong Utrecht. De 7-0 zijn veelzeggende cijfers. FC Volendam, dat met dezelfde selectie aan de tweede seizoenshelft begon, zette Fortuna Sittard op 2-0, wat een keurige prestatie genoemd mocht worden. Aan het elftal dat die wedstrijd speelde, worden deze week weer Erik Schouten en Rodney Antwi toegevoegd. Schouten mag spelen met een neusmasker en Antwi heeft zijn schorsing uitgezeten.

Scheidsrechter is Christiaan Bax, die voor de twaalfde keer sinds 2011 een wedstrijd van FC Volendam leidt. Zijn laatste ontmoeting met het Andere Oranje was… FC Volendam tegen De Graafschap in september.