VOLENDAM - Derry John Murkin heeft het jaar van zijn doorbraak bekroond met een nieuw contract. Het jeugdproduct van FC Volendam heeft zich tot de zomer van 2023 verbonden aan Het Nieuwe Oranje, met een optie voor nog een seizoen.


Murkin is weliswaar geboren in het Engelse Colchester, maar woont al sinds zijn vierde in Nederland. Via Zaandijk, KFC, Purmersteijn en Fortuna Wormerveer belandde de buitenspeler op zestienjarige leeftijd in de jeugdopleiding van FC Volendam. Zijn debuut maakte hij in het seizoen 2018-2019. In hetzelfde jaar werd Murkin met twintig treffers topscorer van Jong FC Volendam, dat de titel veroverde in de Derde Divisie. Het afgelopen seizoen kan gezien worden als het jaar van zijn doorbraak. Murkin kwam tot twintig duels, waarin hij drie keer scoorde en zevenmaal de aangever was.

‘Met FC Volendam de Eredivisie in’
“Ik ben erg trots om mijn contract te verlengen”, stelt Murkin. “Het vertrouwen dat de club hierdoor uitspreekt is groot en daar ben ik erg blij mee. Ik hoop me de komende jaren bij Volendam nog verder te ontwikkelen en snel met het team in de Eredivisie te spelen.”

‘Elke trainer wil zo’n speler’
Technisch directeur Jasper van Leeuwen is blij de linkspoot langer te kunnen binden. “Derry heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt en is het schoolvoorbeeld van een speler die iedere trainer wel in zijn selectie wil hebben. Hij is fysiek ijzersterk, legt veel strijd en passie in zijn spel en heeft een uitstekende voorzet in huis.”

Van Leeuwen voorziet de komende periode een interessante stap in Murkin’s ontwikkeling: “Derry is nog jong en op meerdere posities inzetbaar. Hij is opgeleid als aanvaller en heeft tot nu toe ook voornamelijk linksbuiten gespeeld. Maar wij denken dat Derry op termijn misschien wel de meeste potentie heeft als hij wat meer opkomend van achteruit de linkerflank kan bestrijken. Het mooie is dat hij zelf ook inziet dat hier kansen liggen. Daarom gaan we de komende tijd aan de slag om Derry die metamorfose goed te laten te maken. Dit zal vast en zeker niet meteen perfect gaan, maar wij hebben er vertrouwen in dat Derry hierdoor uiteindelijk een nog betere en completere voetballer wordt.”