VOLENDAM - Zelden is het saai wanneer FC Volendam het opneemt tegen de beloften van Ajax. Van doelpuntrijke wedstrijden tot duels waar er prijzen op het spel staan. De Volendammers verdedigen komende vrijdag de ongeslagen status sinds de komst van Hans de Koning als trainer. De aftrap van het Noord-Hollandse onderonsje in het KRAS Stadion is 20.00 uur.

Afgelopen vrijdag werd ook de derde wedstrijd onder leiding van Hans de Koning niet verloren. FC Eindhoven, dat in de weken ervoor nog knap won van onder anderen Jong Ajax en Roda JC, werd in Brabant op 1-1 gehouden. Na de goal van invaller Teije ten Den, een klein kwartier voor tijd, hoopten de Volendammers er stiekem nog met de volle buit vandoor te gaan. Dat had iets teveel van het goede geweest. Smet op de wedstrijd was het uitvallen van Nick Doodeman, die voor rust al naar de kant moest met een blessure. De rechtsbuiten lijkt desondanks fit genoeg om de wedstrijd tegen Jong Ajax te halen. Verder is Marco Tol terug van een schorsing.

Minder soeverein
De gasten uit de hoofdstad zijn een stuk minder soeverein als dat zij waren in hun kampioensseizoen, vorig jaar. De Amsterdammers zijn terug te vinden op de achtste plaats met zestien punten. Afgelopen weekend zette Jong Ajax pas in de slotfase RKC Waalwijk opzij: 2-1. Spits Danilo Pereira, topscorer bij de hoofdstedelingen met zes goals, verzorgde toen beide treffers. De Amsterdammers moesten het vrijwel de gehele tweede helft doen zonder verdediger Navajo Bakboord die met een rode kaart moest inrukken.

Speelt Klassieker een rol?
Met welke namen de ploeg van trainer Michael Reiziger uitrukt naar Volendam is bij beloftenteams altijd de vraag. Mogelijk spelen de duels van O19 in de UEFA Youth League (tegen Benfica, afgelopen dinsdag) en de Klassieker van de hoofdmacht tegen Feyenoord een rol bij de selectiekeuze van de speler die in het seizoen 1992/’93 tien wedstrijden uitkwam voor FC Volendam. Bekend is dat enkele vaste krachten van Jong Ajax behoren tot de selectie van de jeugdploeg tegen Benfica, namelijk Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch, Nicolas Kuhn, Victor Jensen, Sven Botman en Mitchel Bakker.

Aanvallende opvattingen
Liefhebbers van een aantrekkelijke wedstrijd hebben over het algemeen weinig te klagen wanneer FC Volendam en Jong Ajax elkaar treffen. Twee teams met aanvallende opvattingen, dat is haast een garantie voor spektakel. Spannend was het ook bij de laatste ontmoeting, aan het einde van het vorige seizoen. Gerry Vlak bepaalde met een fraai doelpunt de ruststand op 1-1, maar dat bleek niet genoeg voor een goed resultaat. Kaj Sierhuis bezorgde de Amsterdammers, die vanwege resultaten elders op de velden zich destijds nog geen kampioen mochten noemen, in de slotfase de winst. De laatste overwinning op Jong Ajax dateert uit 2014. Toen scoorde Robert Mühren de enige en dus winnende treffer.

Laatste vijf ontmoetingen
20-04-18 | FC Volendam – Jong Ajax: 1-2 (Gerry Vlak)
21-10-16 | FC Volendam – Jong Ajax: 1-1 (Kevin van Kippersluis)
22-04-16 | FC Volendam – Jong Ajax: 1-1 (Elson Hooi)
06-02-15 | FC Volendam – Jong Ajax: 3-4 (2x Brandley Kuwas, Kevin Brands)
11-04-14 | FC Volendam – Jong Ajax: 1-0 (Robert Mühren)

De wedstrijd staat onder leiding van de 27-jarige Edgar Bijl. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Vandeursen en Weterings. Kick-off is om 20.00 uur.

Kaartverkoop
Heb je nog geen kaartje voor dit Noord-Hollandse onderonsje? Bestel hem dan via www.fcvolendamtickets.nl of koop jouw ticket aan de kassa.