VOLENDAM - Het team van Johan Steur kent een prima start van de competitie. Alle drie wedstrijden gewonnen en nog geen enkele goal tegen. De zes goals die er zijn gescoord hadden ook makkelijk het dubbele kunnen zijn. Zaterdag zal het waarschijnlijk niet zo makkelijk gaan, want met ADO '20 is er toch een wat meer serieuze tegenstander in deze zondag divisie.

ADO '20, getraind door Raymond Bronkhorst, kent ook een prima start van hun tweede seizoen in de Derde Divisie. Na een misschien wat matige 0-0 tegen HBS werd er daarna gewonnen van JVC Cuijk (2-4) en Westlania (4-0). Met deze resultaten liggen ze op koers om hun prestatie van afgelopen seizoen te kunnen verbeteren. Want in hun debuut seizoen werden ze keurig zevende. Dit is ook wel het niveau waar een grote club als ADO '20 op zijn minst thuis hoort. Toch speelden ze tot halverwege de jaren tachtig op een bescheiden niveau (2de/3de klasse). In 1988 werd de ploeg onder leiding van Cees Glas kampioen van de 1ste klasse A. Ze lieten nummer twee Hollandia drie punten achter zich. En in de Hoofdklasse waren ze direct een ploeg om rekening mee te houden. In hun eerste seizoen werden ze al direct vierde. Ook de vier volgende seizoenen eindigden ze in de top vijf! In 1993 zelfs tweede op vijf punten van kampioen Holland. Er volgde er een sportief dipje. In 1996 resulteerde dit zelfs in degradatie naar de 1ste klasse. Maar twee jaar later waren ze weer terug na een oppermachtig seizoen. Direct meldden ze zich ook weer in de top met een vierde en twee tweede plaatsen. Bij de invoering van de Topklasse in 2010 misten ze echter de boot door slechts achtste te worden. Twee seizoenen later lukte dit via het kampioenschap alsnog! Met maar liefst negen punten voorsprong op Leonidas waren ze terug op het hoogste niveau. En wat een terugkeer, want met 50 punten werden ze, op doelsaldo, tweede achter kampioen Achilles '29. Dit resultaat bleef beperkt tot dit ene seizoen, want twee seizoenen later degradeerden ze weer naar de Hoofdklasse. Maar door in 2017 overtuigend de titel te pakken mochten ze zich vorig seizoen dus in de Derde Divisie melden. Dut niveau zullen ze zeker willen handhaven en wie weet zit er nog wel een stapje hoger in. We hebben nog 31 wedstrijden te gaan, dus alles is nog mogelijk.

Dat alles nog mogelijk is geldt uiteraard ook voor Jong FC Volendam. Zeker na de ongewenste overplaatsing is er nog meer drang om de stap naar de Tweede Divisie te willen maken. Niets moet uiteraard, maar wat zou het fantastisch zijn om daar dit seizoen mee te kunnen bekronen. Maar zoals gezegd zijn er pas drie wedstrijden gespeeld. Er is dan wel gewonnen, maar als het hier bij blijft is het over en uit. Daar gaat men natuurlijk niet van uit, maar het is in ieder geval nog wat te vroeg om te zeggen dat zekampioenskandidaat zijn. Ook simpelweg omdat de tegenstanders die er tot dusver zijn geweest toch niet het niveau hadden van een gemiddelde ploeg in de zaterdag divisie. Bij vlagen heeft Jong FC Volendam overigens wel voortreffelijk gespeeld, wat veel toekomst perspectief geeft. Het is zaterdag geen echte derby, maar we zullen spreken van een Noord-Hollandse derby. Welke ploeg zal zich handhaven in de top van de ranglijst? Rond de klok van half vijf zullen we het antwoord weten.

Arbitrage
De wedstrijd zal zaterdag onder leiding staan van de heer Jörn te Kloeze. Hij zal zaterdag zal hij aan de zijlijnen worden bijgestaan door de heren Ritsema en Van Nijnatten.