ALMERE - De handballers van HV Kras/Volendam hebben zondag voor de negende maal de nationale beker weten te winnen na een bloedstollende finale. In het Topsportcentrum van Almere kreeg het publiek een wedstrijd voorgeschoteld met alles er op en er aan, inclusief verlenging. Hierin bleek Volendam, dat lang tegen een achterstand aankeek tegen angstgegner OCI-Lions, uiteindelijk de sterkste: 31-30.

In een zinderende finale begonnen de Volendammers sterk aan de finale, zakten vervolgens door de ondergrens, om in de tweede helft weer terug te knokken met een verlenging tot gevolg. Daarin gebeurde vervolgens van alles. Volendam nam zelfs twee punten voorsprong door een goal van aanvoerder Leon van Schie, doch in de slotfase hadden de Limburgers toch weer langszij kunnen komen ware het niet dat Serge Heijnen de strafworp niet langs keeper Gerrie Eijlers kreeg. Wat volgde was een explosie van vreugde bij spelers en het ruim opgekomen publiek. 'Wat is dit lekker', sprak aanvoerder Van Schie na afloop die bezig aan zijn laatste weken als profhandballer. 'Ik zit nu even in een roes, en ben nu echt helemaal leeg, want wat hebben wij ervoor geknokt. Dit is echt genieten voor mij en voor de hele club'.

Met name in de openingsfase van de finale lieten de Volendammers uitstekend spel zien met een 6-4 voorsprong tot gevolg, maar wellicht kenmerkend voor het wisselvallige seizoen van de Volendammers kwamen de Lions net zo hard terug en stond het binnen een paar minuten zo maar 7-11 en bij rust keken de oranjehemden zelfs tegen een 11-16 achterstand aan. Dat daarbij Geert Hinskens uitviel met een zware knieblessure was een volgende domper.

Comeback
Na de rust begon Volendam echter weer net zo sterk als in het eerste bedrijf, met een glansrol voor keeper Dennis Schellekens die Gerrie Eijlers was komen vervangen. De doelman had enkele geweldige reflexen in huis terwijl Volendam aanvallend het doel weer wist te vinden. Het geloof was weer volledig terug toen Sander Visser de 17-17 liet aantekenen. Toch drukte Volendam daarna niet door en namen de Lions telkens weer een voorsprong. In de slotfase bracht een rode kaart voor Roel Adams en het tactisch vernuft van coach Peter Portengen de ommekeer. Met nog ruim twintig seconden op de klok besloot hij met zeven veldspelers de laatste aanval in te gaan, en met succes want Jordy Baijens zorgde voor 24-24, en dus een verlenging.

In die extra speeltijd sprong Volendam uitstekend met zijn kansen om en nadat Van Schie de marge op twee bracht werd het geloof steeds groter. De Lions kwamen nog even terug, maar na de gemiste strafworp van Heijnen kon men uiteindelijk een gat in de lucht springen. Voor de afzwaaiende Van Schie zijn eerste prijs met de club. 'En daar gaan we vanavond volop van genieten met een paar biertjes'. Aan de volgende wedstrijd tegen de Lions (over twee weken) waarin Volendam strijdt voor laatste kans om de titel denkt de ervaren cirkelspeler nog niet. 'Dat zien we dan wel, al zal Lions een tik hebben overgehouden aan vandaag, maar we hebben nu eerst dit moment om van te genieten.

OCI Lions - HV Kras/Volendam (30-31 n.v., 24-24)

Scores Volendam: Jansen (9), Baijens (6), Visser (4), Bourget (3), Beemsterboer, Curic, Mrsulja, Van Schie (allen 2), Roos (1)

Foto's: DP Sportfotografie