VOLENDAM - FC Volendam - Fortuna Sittard, vrijdag 2 februari, 20:00 uur

Toen FC Volendam in september naar Sittard trok en daar volkomen onverdiend met 1-0 verloor, was niet te voorspellen dat de Limburgers in het verdere verloop van de competitie een serieuze gegadigde zouden worden voor promotie. Met NEC Nijmegen en Jong Ajax wordt al wekenlang gestreden om het mogelijke kampioenschap. In de afgelopen twee weken heeft Fortuna Sittard echter stevige tikken op de neus gekregen. Werd twee weken geleden met 3-0 van FC Dordrecht verloren, afgelopen vrijdag keek de ploeg al heel snel tegen 2-0 achterstand aan. Dat het later nog 2-1 werd, was niet genoeg om de zaak recht te trekken. De tegenstander, FC Emmen, is een ploeg die dit soort wedstrijden perfect naar de hand weet te zetten. FC Volendam heeft dat maar al te vaak aan den lijve ondervonden.

Fortuna Sittard heeft ondertussen de tweede periodetitel op haar naam geschreven en is dus verzekerd van deelname aan de Jupiler League Play-Offs. FC Volendam is bijna een stamgast te noemen in de nacompetitiewedstrijden, maar na de moeizame start van deze competitie leek deelname dit jaar ver buiten bereik. De start van de derde periode echter heeft laten zien, dat er nog prijzen te winnen vallen. Na twee wedstrijden heeft FC Volendam de volle winst en is met zes clubs bovenaan te vinden. De thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard is de derde wedstrijd in deze periode. Niet alleen het winnen van een periode geeft FC Volendam het recht op deelname aan Jupiler League Play-Offs, ook het bereiken van het linker rijtje. Stond FC Volendam begin december nog onderaan, inmiddels is na de derde overwinning in dit prille jaar 2018 ook de vijftiende plaats bereikt en wordt het gat naar boven steeds kleiner.

Fortuna Sittard zal er vrijdag alles aan gelegen zijn de schade die zich de voorbije dagen getoond heeft, te herstellen. FC Volendam zal zich echter met het mooie succes van afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles flink gesterkt weten. Voor elke voetballiefhebber was het een wedstrijd naar het hart. Een voorsprong van 2-0, die een mooi resultaat leek te beloven, verdween na rust van het bord. De enorme veerkracht die de ploeg vervolgens toonde en de 2-3 omboog naar 4-3 zal zijn uitwerking op het zelfvertrouwen niet missen. Vervelend zal echter zijn, dat trainer Misha Salden weer moet puzzelen. Naast de hoogstwaarschijnlijke afwezigheid van Kees Kwakman, is ook het meespelen van Erik Schouten onzeker. De elleboogstoot van Sam Hendriks (niet bestraft door de scheidsrechter) heeft hem een gebroken neus opgeleverd. Zeker is dat Rodney Antwi afwezig is. Hij liep zijn vijfde gele kaart op in een situatie die nooit plaats had kunnen vinden, als de actie Hendriks even daarvoor afgefloten zou zijn. De jonge selectie heeft dit seizoen al vaak laten zien, dat het ze er staan als dat nodig is. Dus ook tegen Fortuna Sittard mag gerekend worden op een enorme inzet die een vervolg kan geven aan de reeks die de spelers nu ingezet hebben.

Scheidsrechter is Rob Dieperink. Het is voor hem de zesde keer dat hij een wedstrijd mag leiden van FC Volendam. In de voorgaande vijf wedstrijden speelde FC Volendam drie keer gelijk en verloor het twee keer. De opmerkelijke lezer begrijpt meteen, dat FC Volendam nog nooit een wedstrijd won onder leiding van Rob Dieperink. De eerste vier wedstrijden die hij als leidsman van FC Volendam had, waren uitwedstrijden. Dit seizoen floot hij Volendam voor het eerst thuis, tegen NEC Nijmegen (0-2). De eerste wedstrijd waarin FC Volendam en Dieperink elkaar tegenkwamen, was in november 2014, uit tegen Jong Twente. Na een 2-0 achterstand onder meer door een kolderiek misverstand tussen Henny Schilder en de keeper, werd het toch nog 3-3. Vrijdag wordt de scheidsrechter geassisteerd door de heren Bexkens, Frijn en Gansner.