VOLENDAM - Met het zelfvertrouwen zit het na de overwinning van FC Volendam op Jong Ajax afgelopen maandag wel goed. Heel even mocht er genoten worden van de knappe 1-3 zege, maar gelijk na afloop werd de focus alweer verlegd naar de thuiswedstrijd van komende vrijdag. Dan komt titelkandidaat Sparta Rotterdam op bezoek in het KRAS Stadion. Een tegenstander waar FC Volendam in de afgelopen acht edities slechts één keer van verloor. Vanaf 20.00 uur mogen de mannen van Hans de Koning laten zien of het ze ook dit keer lukt de punten in Volendam te houden.

Boy Deul was afgelopen maandag de grote man aan de kant van FC Volendam. Met drie treffers, waarvan twee penalty’s, leidde de middenvelder de 1-3 overwinning in en ontpopte zich daarmee tot de beul van Jong Ajax. De zege was verdiend, al mochten de Volendammers ook doelman Jordi van Stappershoef danken voor de cruciale reddingen die hij verrichtte in de eerste helft en de openingsfase na rust. Het Andere Oranje is door de winstpartij gestegen naar de twaalfde plaats met dertig punten. Een mogelijke overwinning tegen Sparta kan de Volendammers helpen aan een plaats in het linkerrijtje.

Sparta uit vorm
Tegenstander Sparta zit momenteel niet in de beste fase van het seizoen. Pakten de Rotterdammers eind oktober nog de eerste periodetitel, inmiddels hikken zij tegen een achterstand van zes punten aan met koploper FC Twente. De ploeg van trainer Henk Fraser wist de afgelopen vier wedstrijden niet te winnen. Ook afgelopen maandag lukte dat niet, toen het op bezoek bij Telstar niet verder kwam dan 1-1. Oud-speler van Real Madrid Royston Drenthe verzorgde met een vrije trap de Rotterdamse goal. Desondanks blijft Sparta een levensgevaarlijke ploeg met vooral aanvallend veel kwaliteiten. Na Jong PSV (51) maakten de Spartanen de meeste treffers (44) en heeft het met voormalig FC Volendam-speler Lars Veldwijk een uitstekende spits in huis. De aanvaller vond al zeventien keer het net.

De afgelopen jaren boekte FC Volendam thuis tegen Sparta vaak een goed resultaat. Sparta wist slechts één van zijn laatste acht wedstrijden aan de Dijk te winnen. In 2017 troffen beide teams elkaar voor het laatst, destijds in de kwartfinale van de KNVB Beker. In de verlenging (0-0 na negentig minuten) maakte Bert Steltenpool een 0-1 achterstand goed, waarna strafschoppen moesten bepalen welke ploeg in de koker ging voor de halve finale. De toenmalige Eredivisionist trok uiteindelijk aan het langste eind. De laatste wedstrijd in competitieverband won FC Volendam met 2-0 door doelpunten van Jordy Hilterman en Bert Steltenpool. De grootste overwinning van deze eeuw werd geboekt in het Eredivisieseizoen 2008/’09, toen FC Volendam met 3-0 zegevierde. De treffers kwamen van Rowin van Zaanen, Paul de Lange en Gerson Sheotahul. Eerder dit seizoen won Sparta met 2-0 op het Kasteel.

Laatste vijf seizoenen
14-01-17 | FC Volendam – Sparta: 1-1 (KNVB Beker, Bert Steltenpool)
15-04-16 | FC Volendam – Sparta: 2-0 (Jordy Hilterman, Bert Steltenpool)
30-01-15 | FC Volendam – Sparta: 1-1 (Henk Veerman)
11-08-13 | FC Volendam – Sparta: 1-1 (Robert Mühren)
22-02-13 | FC Volendam – Sparta: 1-4 (Michiel Kramer)

De wedstrijd staat onder leiding van de 27-jarige Sander van der Eijk. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Balder en Polman. Kick-off is vrijdagavond om 20.00 uur.

Scoor je ticket
Heb je nog geen kaartje voor de strijd tegen een van de titelkandidaten? Bestel hem dan via http://www.fcvolendamtickets.nl/of koop jouw ticket aan de kassa. Schreeuw de mannen naar de overwinning.

Twitter
De wedstrijd is weer via ons Twitter-account @fcvolendam te volgen. Hashtag van de wedstrijd is #volspa.