VOLENDAM - FC Volendam - FC Den Bosch, zondag 25 maart 14:30 uur. De eindsprint die FC Volendam nu moet inzetten, duurt nog acht wedstrijden. Daarin moet een gaatje van vier punten overbrugd worden om de Jupiler League Play-Offs alsnog te kunnen bereiken. Afgelopen vrijdag werd de vierde periode gestart tegen Jong PSV. De technische staf en de spelersgroep waren er vol van overtuigd, dat FC Volendam met drie punten op zak in het dorp zou terugkomen, maar opnieuw werd pijnlijk duidelijk dat niet zozeer het veldspel als wel de afronding de hoofdrol speelt.

FC Volendam is in staat een flink aantal goede aanvallen op de mat te leggen, maar bij vlagen lijkt het of meer de schoonheid van het spel dan de wil om keihard af te drukken een grotere rol speelt. Jong PSV was FC Volendam beslist niet te machtig, maar het onverzettelijke karakter, dat FC Volendam toonde in de tweede helft tegen MVV Maastricht, ontbrak. Pas toen de ploeg met tien man kwam te staan, leek FC Volendam te beseffen dat er veel meer te halen was in Eindhoven. Een bal op de paal van Enzo Stroo en een fraaie goal van Marco Tol, zijn eerste in het betaald voetbal. Maar het kwam te laat.

Er komen nog vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. In de vierde en laatste periode op weg naar de eindstreep moet FC Volendam nog naar Sportclub Cambuur, FC Emmen, Jong Utrecht en Almere City FC. In het Kras Stadion komen nog langs FC Den Bosch, Jong AZ, RKC Waalwijk en Jong Ajax. Tegen Jong AZ is het op Tweede Paasdag en Jong Ajax is de laatste thuiswedstrijd van deze competitie. In vaktermen heten deze wedstrijden allemaal finales. De eerste is komende zondag tegen FC Den Bosch. In de uitwedstrijd leek FC Volendam de fantastische serie die FC Volendam al jaren in De Vliert neerzette, probleemloos een vervolg te kunnen geven. In een boeiende en gelijk opgaande eerste helft leek FC Volendam de stap omhoog te gaan maken, maar toen FC Den Bosch in het eerste kwartier na rust als een wervelwind FC Volendam verdedigend voor schut zette, was de koers gelopen. Na de wissels kreeg FC Volendam weer vat op het spel, wat vier mooie kansen opleverde. Het probleem was echter het scoren, zodat de verdiende doelpunten en het eventuele winstpunt uit zicht bleven. FC Volendam bleef dus op vijftien uitoverwinningen steken en moest de twaalfde uitnederlaag slikken.

In Volendam heeft FC Den Bosch echter ook elf keer weten te winnen. In het totaaloverzicht van de historische statistiek ontlopen FC Den Bosch en FC Volendam elkaar dan ook niet veel. Tot nu toe pakte FC Volendam 46 en FC Den Bosch 44 punten. Als FC Volendam zondag wint, wordt dat verschil iets groter en kruipt FC Volendam op de ranglijst tot op twee punten van de Bossche gasten. Dat stemt exact overeen met de historische ontwikkeling. Vergeleken met de wedstrijd in november is aan het elftal van FC Den Bosch geen enkele nieuwe speler toegevoegd. Wel zijn spelers vertrokken. Eduardo Ceria is naar het Italiaanse Angolese vertrokken, Jonas Heymans heeft nog geen nieuwe club gevonden en Ben Santermans werd aan het Belgische Lommel verhuurd. Voor FC Den Bosch zal FC Volendam er wel degelijk anders uitzien. FC Volendam haalde weliswaar in de winterstop geen nieuwe spelers van buiten, maar in de basis is het elftal zich steeds meer aan het verjongen. De laatste twee wedstrijden heeft Marco Tol zich als centrale verdediger in het elftal gespeeld. Tegen FC Den Bosch zal opnieuw Erik Schouten ontbreken, maar ook Ties Evers die tegen Jong PSV een dubbele gele kaart opliep. FC Den Bosch scoorde afgelopen week een mooi resultaat tegen FC Dordrecht, mede door twee strafschoppen. De Brabanders zullen zich ongetwijfeld sterk voelen. Het antwoord moet van FC Volendam komen.

Scheidsrechter is Richard Martens (32). Aan de lijnen wordt hij bijgestaan door de heren Frijn, Osseweijer en Van der Laan. Richard Martens is zondag voor de zevende keer de leidsman van FC Volendam. Eraan voorafgingen drie uit- en drie thuiswedstrijden. Hij startte deze reeks in 2012 met AGOVV – FC Volendam (0-4). De laatste keer dat hij de baas in het veld was voor FC Volendam, was in januari thuis tegen FC Oss, toen FC Volendam met 3-1 won.