VOLENDAM - Meer publiek. Een nieuwe trainer. Kortom alle ingrediënten voor een leuke voetbalavond. Hans de Koning liet vooraf weten meet af aan voor de aanval te kiezen. Die belofte maakten zijn spelers waar. Bij FC Volendam kreeg Jari Vlak een basisplaats en de weer fitte Cas Peters nam de plaats in voor de geblesseerde Martijn Kaars. Al is het niet meer dan logisch dat de van FC Emmen gehuurde spits altijd in de basis start.

Na enkele minuten spelen kwam Cas Peters, even daarvoor nog naar de kant voor een blessurebehandeling, oog in oog met doelman Etienne Vaessen. Peters deed waarvoor hij naar Volendam gehaald is: scoren, 1-0. Nick Doodeman kreeg snel daarna een schietkans, maar schoot de bal te zacht in. Uit een vrije trap van Nick Doodeman richting tweede paal kopte Darryl Baly de bal tegen de eerste paal en daarmee kwam RKC goed weg.

Nog geen minuut later was het Anthony Berenstein die de bal voor het inschieten had, maar niet tot scoren kwam. Meer kansen scheppen en daaruit meer scoren, was het motto van Hans de Koning en FC Volendam voerde die opdracht dus prima uit. Cas Peters kreeg de volgende kans, maar zijn schot in de uiterste hoek werd opgewacht door doelman Vaessen. De volgende kans was voor Enzo Stroo, maar diens inzet werd gepareerd door Vaessen. Stroo probeerde het even later opnieuw, maar zag de bal via Vaessen corner gaan. Bij een counter mistte RKC speler Jan Koenraat een dot van een kans door de bal rakelings naast te schieten. Dat was na bijna een half uur spelen toen de Waalwijkers wat meer uit hun schulp kropen.

Prachtige redding
Uit een afgeslagen hoekschop was het Nick Doodeman die de bal vlak voor de doellijn wegwerkte en daarmee de gelijkmaker voorkwam. Een naar de kruising indraaiende bal van Dylan Seys leek in het doel te verdwijnen, maar doelman Michaelis voorkwam met een prachtige redding een doelpunt voor de bezoekers. Ingo van Weert voorkwam te koste van een overtreding en gele kaart dat Enzo Stroo kon doorbreken. Een kopbal van Jari Vlak verdween voor rust nog over het doel van RKC.

Tweede helft
Marco Tol voorkwam direct na aanvang van het tweede bedrijf een tegentreffer en niet veel later trapte Mohamed Betti de bal op tijd weg van FC Volendam de doellijn. RKC nam duidelijk het heft in handen en FC Volendam had het in deze fase duidelijk erg moeilijk. Emil Hansson mocht ongehinderd naar het centrum trekken en uithalen. Doelman Michaelis had geluk dat de bal net naast ging. Aan de andere kant brak Enzo Stroo door en volgens velen binnen het strafschopgebied.

De debuterende scheidsrechter Bos vond van niet en net buiten het strafschopgebied schoot Nick Doodeman de bal uit de vrije trap rakelings naast het heiligdom van Vaessen. De thuisclub kreeg nog een aantal goede mogelijkheden om de score op te voeren, maar wist daar geen goed raad mee. Boy Deul, ingevallen voor Cas Peters, mistte de kans op 2-0. In de slotfase raakte Rodney Antwi de paal. Man of the match werd Cas Peters. Hij zorgde uiteindelijk met zijn treffer voor de eerste zege voor FC Volendam.

Opstelling FC Volendam: Mitchel Michaelis, Robin Schouten, Marco Tol, Darryl Baly, Mohamed Betti, Kevin Visser, Nick Doodeman (89. Rodney Antwi), Jari Vlak, Enzo Stroo (74. Teije ten Den) Cas Peters (69. Boy Deul), Anthony Berenstein.