VOLENDAM - Op vrijdag 20 april om 20.00 uur speelt FC Volendam in een aantrekkelijke ambiance voor zeer goed gevulde tribunes (er zijn nog kaarten!) tegen een van de kampioenskandidaten. De wedstrijden tegen Jong Ajax hebben sowieso al een eigen motivatie, maar na de zeperd in december, de 7-0 nederlaag, en de zeer grote kans van Jong Ajax op het kampioenschap, is er een speciale dimensie bijgekomen. Daaraan toegevoegd de twee onnodige nederlagen tegen de hekkensluiters, en het mag duidelijk zijn dat FC Volendam aan motivatie vrijdag geen gebrek zal hebben. Winst betekent immers zicht houden op deelname aan de Jupiler League Play-Offs.

Statistisch staat FC Volendam er in de reeks wedstrijden tegen Jong Ajax in de afgelopen seizoenen best goed voor. Zowel Jong Ajax als FC Volendam pakte uit de voorgaande negen wedstrijden twaalf punten. Op papier geen verschil. Beide teams wonnen drie keer en speelden drie keer tegen elkaar gelijk. In de uitslagen zitten varianten die naar beide kanten neigen. De nederlaag in december was groot, maar in 2014-2015 won FC Volendam op De Toekomst met 0-5. De laatste twee thuiswedstrijden tegen Jong Ajax leverden een 1-1 gelijkspel op. Twee jaar geleden scoorde Elson Hooi de gelijkmaker na een openingsdoelpunt van Nouri, vorig jaar zorgde Kevin van Kippersluis voor het Volendamdoelpunt.

Het is de laatste thuiswedstrijd van deze reguliere competitie en de laatste wedstrijd tegen een belofteteam. Achter de schermen zijn de clubs al maandenlang in gesprek met elkaar en de KNVB over de voors en tegens van de belofteteams in de competitie. In de voetbalpiramide schreeuwen de amateurclubs moord en brand over competitievervalsing. FC Volendam is echter buitengewoon blij met Jong Volendam in de Derde Divisie dat vrijwel alle wedstrijden met een vaste kern van zeer jonge spelers speelt. Dat kan van de belofteteams in de Jupiler League niet gezegd worden. Jong PSV speelde vorige week tegen Go Ahead Eagles en Almere City FC. Van Go Ahead Eagles werd met 6-0 gewonnen. Drie dagen later deden zeven andere spelers mee en werd in Almere City FC met 2-1 verloren. De staf van FC Volendam is dan ook buitengewoon benieuwd met welke spelers Jong Ajax naar Volendam komt. Gaan de Amsterdammers na de overwinning op NEC Nijmegen vol voor het kampioenschap en wordt FC Volendam overspeeld door een handvol zeer ervaren spelers of is de filosofie van Ajax ook dat het belofteteam een afspiegeling moet zijn van het geroemde opleidingsinstituut van de Amsterdammers? Feit is, dat het zelfvertrouwen van FC Volendam na de twee missers tegen de twee ondersten niet echt gegroeid is. De drie punten daarentegen zijn onvoorwaardelijk nodig om nog kans te maken op de play-offs. De beslissing daarvoor zal vallen in een directe confrontatie met Almere City FC op zaterdag 29 april.

De wedstrijd van FC Volendam tegen Jong Ajax is in handen van Laurens Gerrets (29). Het is de vierde keer dat hij een wedstrijd van FC Volendam fluit. De eerste keer was in 2015 thuis tegen Helmond Sport. FC Volendam won toen met 4-1. De tweede wedstrijd waarin hij de leiding had, was uit tegen Achilles'29, waar het 0-0 bleef. De laatste keer dat hij het pad met FC Volendam kruiste, was in april 2017 op De Herdgang. Jong PSV versloeg FC Volendam toen met 2-0.