VOLENDAM - Het duel met FC Twente wordt voor FC Volendam in veel opzichten een mooie uitdaging. Het duel met koploper van de Keuken Kampioen Divisie en de winnaar van de derde periodetitel gaat niet alleen een interessante krachtmeting worden voor het team van Hans de Koning, ook wordt het affiche gespeeld in een Eredivisie-waardige ambiance met naar verwachting zo’n 26.000 toeschouwers. De aftrap in de Grolsch Veste is vrijdagavond om 20.00 uur.

FC Volendam heeft in de afgelopen wedstrijden met topploegen laten zien alleraardigst weerstand te kunnen bieden. Ook afgelopen vrijdag tegen promotiekandidaat Go Ahead Eagles zat er een resultaat in. Ondanks de mogelijkheden in de tweede helft, waaronder een gemiste penalty, wisten de oranjehemden niet te scoren. FC Volendam verloor met 0-1.

De vlag uit
Bij FC Twente kon afgelopen vrijdag de vlag uit met de winst van de derde periodetitel. Het versloeg FC Oss met 0-2 en dat was voldoende om één wedstrijd voor het einde van de derde periode al het kampioensschild in ontvangst te nemen. Het was alweer de twaalfde wedstrijd waarin de Tukkers ongeslagen bleven. Elf hiervan werden in winst omgezet. Het team van trainer Marino Pusic heeft met tien punten inmiddels een straatlengte voorsprong op de achtervolging en lijkt af te stevenen op een directe terugkeer naar de Eredivisie.

Verleden
Met Cas Peters en Kelvin Oxfoort heeft FC Volendam twee spelers in de selectie met een Twente-verleden. Tom Boere is met dertien treffers topscorer bij FC Twente. De spits vormt een gevaarlijk koppel met huurling Fred Friday. Ook Jari Oosterwijk is een kandidaat voor de aanvallende posities. Bij de ploeg uit Enschede keren Rafik Zekhnini, Oussama Assaidi en Nacho terug in de selectie. FC Volendam moet het daarentegen stellen zonder de geschorste Darryl Baly en Kevin Visser.

Eerste keer in Keuken Kampioen Divisie
Het uitduel met FC Twente wordt voor de eerste keer gespeeld op het tweede niveau van Nederland. FC Volendam reisde 24 keer eerder af naar Enschede. Het won drie keer en speelde drie keer gelijk. De laatste ontmoeting was het in het Eredivisie-seizoen 2008/’09. Paul de Lange zette Het Andere Oranje binnen vijf minuten vanaf de penaltystip op voorsprong. Het bleek niet genoeg voor een resultaat, want Marko Arnautovic en Blaise N’Kufo bepaalden de eindstand op 2-1. In 2004 won FC Volendam voor het laatst. Toen zorgden Maurice Buys en Dion Esajas voor de 1-2 overwinning. Eerder dit seizoen ging FC Twente er aan de Dijk in de slotminuut met de overwinning vandoor: 1-2.

Laatste 5 ontmoetingen
14-02-09 | FC Twente – FC Volendam: 2-1 (Paul de Lange)
03-04-04 | FC Twente – FC Volendam: 1-2 (Maurice Buys, Dion Esajas)
30-11-97 | FC Twente – FC Volendam: 1-1 (Marcel Valk)
16-03-97 | FC Twente – FC Volendam: 4-0
17-12-95 | FC Twente – FC Volendam: 2-1 (Krzysztof Bociek)

De wedstrijd staat onder leiding van de 35-jarige Martin van den Kerkhof. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Goossens en Ozinga. Kick-off is vrijdagavond om 20.00 uur.