TOKIO - Kogelstootster Jessica Schilder van AV Hera heeft haar droom om de Olympische finale te kunnen halen niet kunnen verwezenlijken. De Volendamse eindigde in Tokio in de voorronde als 19e terwijl de beste twaalf zich plaatsten voor de finale. Gezien alle coronaperikelen waar de talentvolle Schilder (22) de afgelopen weken mee te maken kreeg is de uitschakeling niet zo vreemd, maar evenmin wel een teleurstelling.


Schilder gaf vorige maand in een interview met dit dagblad nog aan te dromen van een Olympische finale, doch dit zat er nooit echt in. Gezien het talent dat de Volendamse, al jaren trainend bij het Heerhugowaardse AV Hera, heeft hoeft zij echter niet al te lang te treuren en kan ze zich alsnog richten op een mooie toekomst. Dit seizoen piekte zij bijvoorbeeld op het EK Indoor in Polen alwaar zij een knappe vijfde plaats en de Olympische limiet haalde. Tevens won zij eerder deze maand goud op het EK onder 23 en wist ze tijdens het gewonnen NK het Nederlands record te benaderen met een stoot van 18.77 meter.

Zover kwam ze vrijdag in Tokio niet. En dat was enigszins logisch na alles wat ze in de weken voor de spelen had afgespeeld. Schilder kon pas laat een negatieve coronatest overleggen waardoor zij later in Tokio landde dan was gepland. Doordat ze in contact was geweest met een Ecuadoriaanse sporter die wel positief was getest diende zij samen met bondscoach Gert Damkat afgezonderd van de andere Nederlandse atleten door te brengen. Gelukkig bleken alle pcr-tests negatief, maar door alle perikelen wist zij vrijdag niet door te dringen tot de finale en bleek een stoot van 17,74 meter haar beste prestatie van de dag hetgeen niet meer opleverde dan een 19e plaats. Met de ervaring die zij meeneemt van dit toernooi kan het echter niet anders dan dat wij in de komende jaren ongetwijfeld meer gaan horen van de jonge talentvolle kogelstootster.