VOLENDAM - Leon Geus neemt afscheid van het leven als topsporter en zo ook van de herenhoofdmacht van KRAS/Volendam. Het jeugdexponent – die liefst elf seizoenen voor de oranjehemden uitkwam – wil een rustiger leven ervaren en gaat voor een volgende stap in zijn maatschappelijke carrière bij telecomgigant KPN.


“De afgelopen zeven jaar combineer ik handbal op het hoogste niveau met een fulltime baan. Bij het spelen in de top van Nederland komt de verantwoordelijkheid acht keer per week te trainen. Dat neemt veel tijd en vrijheid in beslag, waardoor ik ook continu in een race tegen de klok was verwikkeld om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen. Het is nu tijd het wat rustiger aan te doen.”

De 28-jarige hoekspeler gaat fraaie dingen tegemoet naast het handbalveld. “Vanaf 1 april heb ik een mooie stap kunnen maken bij mijn baan en op 1 september ontvang ik de sleutel van een nieuw huis in Volendam. Dat zijn twee dingen waar ik erg naar uitkijk. Verder heb ik de afgelopen jaren vaak dingen moeten laten omdat ik er simpelweg geen tijd voor had. Zo zijn er nog 1001 andere sporten waar ik nieuwsgierig naar ben en nu ook eens ‘ja’ tegen kan zeggen.”

Talentenfabriek
Hoewel de Horinees afscheid neemt blijft hij wel betrokken bij KRAS/Volendam. “Handbal is de sport waar ik als vijfjarig jongetje ooit mee ben begonnen en mooie successen heb beleefd. Ik hoop zelf zeker nog twee keer in de week te kunnen blijven trainen. Ook ben ik gevraagd hoektraining te geven aan de aanstormende talenten binnen de club. Dat lijkt me erg leuk, maar ik ben benieuwd of de fanatiekeling in mij de wedstrijden niet gaat missen.”

Ook Geus is afkomstig uit de Volendamse talentenfabriek en houdt daar goede gevoelens aan over. “Ik ben vooral trots dat ik vanuit de eigen opleiding ben doorgegroeid naar het eerste team. Ik hoop ook dat de club dit blijft stimuleren. De doorstroming uit de jeugdopleiding is echt goed, maar dat zien we de laatste jaren toch iets minder terug. Ik weet dat de club er hard aan werkt het te verbeteren en hoop dat in de toekomst vaker te zien.”

Volle prijzenkast
De handballer sloot in 2009 aan bij de handbalhoofdmacht en speelde sindsdien een volle prijzenkast bijeen. Vier keer werd hij landskampioen, vijf keer won hij de NHV Beker, vier keer de Supercup en drie keer de BENE-League.

“Mijn eerste jaar dat ik echt doorbrak in het team wonnen we van het Zwitserse BSV Bern Muri in de EHF Cup. Ik maakte in twee wedstrijden zeventien doelpunten. Verder wonnen we dat jaar de beker, de landstitel, bereikten de Final4 van de BENE-League en kwalificeerden ons ook voor de voorrondes van de Champions League. Daarin speelden we het daaropvolgende seizoen tegen FC Porto. Ook werd ik opgeroepen voor Oranje en speelde ik interlands tegen Polen en Zweden. Dat zijn mooie herinneringen aan goede tijden.”

Naast het leven als handballer neemt Geus ook afscheid van zijn teamgenoten. “Het gevoel onderdeel van een team te zijn ga ik missen. Doordat je veel tijd met elkaar doorbrengt krijg je een speciale band met je teamgenoten. Je lacht samen op trainingen, scheldt elkaar de huid vol als het even fout gaat en pept elkaar op om in wedstrijden iets neer te zetten.”

Ook de fans en sponsoren van KRAS/Volendam hebben een plaats in zijn hart. “Ik zal hen ook zeker missen. De die hard fans, waaronder mijn ouders, die ons in goede en slechte tijden blijven steunen en ieder weekend motiveren op het veld. Maar ook zeker de sponsoren die vanuit hun passie voor de sport veel voor ons en de club mogelijk maken. De fans en sponsoren zijn de mensen waarvoor je op het veld je uiterste best doet. Zelf zal ik het niet meer in het veld kunnen doen, maar ik zal naast hen op de tribune zeker mijn steentje bijdragen.”

Schilder en Baijens
Stefan Schilder neemt vanaf komend seizoen de plaats van Geus in bij de herenhoofdmacht van KRAS/Volendam. De Volendamse linkerhoekspeler stroomt door vanuit de beloftenploeg en tekende in april een contract voor een seizoen, met de optie voor een aanvullend jaar. Positiegenoot Jordy Baijens verlengde eerder al zijn aflopende verbintenis met KRAS/Volendam met een seizoen.