VOLENDAM - De Volendammer kermis en voetbal; het blijkt de laatste jaren helemaal niet zo’n slechte combinatie. De afgelopen vier ‘kermiswedstrijden’ boekte FC Volendam knappe resultaten en verloor het niet. Met die positieve gedachte gaat het team van Misha Salden komende vrijdag op bezoek bij de ongeslagen koploper Go Ahead Eagles.

Het blijkt dat de Volendammers gebrand zijn om met een positief resultaat de kermis op te zoeken. We moeten elf jaar terug voor de laatste nederlaag op het moment dat het reuzenrad op het AMVO-terrein draaide. Opgemerkt moet dat het geregeld voorkwam dat de KNVB, in lijn met de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie vrijstelde van spelen tijdens de interlandweek. Vorig seizoen was Go Ahead Eagles eveneens de tegenstander in het eerste volledige weekend van september. Toen werden de Deventenaren op 1-1 gehouden door een sterk FC Volendam. Teije ten Den maakte op aangeven Nick Runderkamp de Volendamse treffer.

In de jaren daarvoor werd tijdens het kermisweekend eenmaal gewonnen en twee keer gelijkgespeeld:
2013 | FC Den Bosch - FC Volendam: 2-4 (Ludcinio Marengo, Tom Overtoom, Robert Mühren en Soufiane Laghmouchi).
2010 | RKC Waalwijk - FC Volendam: 2-2 (Henny Schilder en Melvin Platje).
2009 | Telstar - FC Volendam: 1-1 (Melvin Platje).

Volle pond
Go Ahead Eagles beleeft een heerlijke start van het seizoen en is de enige ploeg die het volle pond heeft gepakt uit drie wedstrijden. De ploeg van trainer John Stegeman won achtereenvolgens van FC Utrecht (5-0), FC Eindhoven (1-2) en MVV Maastricht (1-2). Daarmee lijkt de ploeg uit Deventer het teleurstellende vorige seizoen, waarin het eindigde op de zeventiende plaats, definitief achter zich te hebben gelaten. Met onder andere Thomas Verheydt, Gino Bosz, Istvan Bakx, en Richard van der Venne heeft ‘Kowet’ zich goed versterkt en die investering betaalt zich voorlopig uit. Laatstgenoemde is met drie treffers de meest trefzekere ‘Eagle’. Met doelman Hobie Verhulst (ook nieuw) komt FC Volendam een oude bekende tegen. Verhulst verdedigde drie seizoenen het doel van de oranjehemden en groeide uit tot een van de sterkhouders.

FC Volendam, dat aan het 1-1 gelijkspel tegen Jong AZ toch een kleine kater overhield, heeft het over het algemeen lastig wanneer het op bezoek gaat in de Adelaarshorst. Van de laatste acht duels werd er slechts één gewonnen. Dat was in het ‘kampioensseizoen’ 2007/’08, toen de oranjehemden met 1-2 zegevierden. De ontmoetingen in 2013, waarin Go Ahead Eagles tweemaal de kwelgeest was op weg naar promotie naar de Eredivisie, staan veel Volendam-fans nog in het geheugen gegrift.

Laatste ontmoetingen
2017/’18 | Go Ahead Eagles - FC Volendam: 1-1 (Teije ten Den)
2015/’16 | Go Ahead Eagles - FC Volendam: 3-2 (Kevin van Kippersluis, Soufiane Laghmouchi).
2012/’13 | Go Ahead Eagles - FC Volendam: 3-0
2012/’13 | Go Ahead Eagles - FC Volendam: 3-1 (Brandley Kuwas)
2011/’12 | Go Ahead Eagles - FC Volendam: 5-0
2010/’11 | Go Ahead Eagles - FC Volendam: 4-3 (Jack Tuijp 2x, Melvin Platje).

Live op FOX Sports
De 27-jarige Sander van der Eijk is vrijdagavond de arbiter van dienst. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Balder en Weterings. Kick off is vrijdagavond om 20:00. De wedstrijd wordt live uitgezonden op FOX Sports 2.

Twitter
De wedstrijd is weer via het Twitter-account @fcvolendam te volgen. Hashtag van de wedstrijd is #gaevol.