VOLENDAM - De 28-jarige Zweed, Zlatko Pavicevic, versterkt komend seizoen de selectie van HV KRAS/Volendam. De linkshandige rechteropbouw speler, die overkomt van AIK Handboll, zal samen met Marnix Roos deze positie bezetten.


Volendam coach Ortega is verheugd met de komst van de ervaren Zweed: ‘Het is geweldig om wat extra ervaring aan de rechterkant van het team te brengen. Ik heb het gevoel dat Zlatko en Marnix nog jarenlang een gevaarlijke combinatie zullen zijn. Wij vinden dit een belangrijke stap om Volendam naar een hoger competitief niveau te krijgen.’

Pavicevic maakte op late leeftijd de stap naar het top-handbal. Zijn doel was eerst zijn studie af te ronden voor hij zich helemaal op de sport kon storten. Met een drukke baan bij de immigratiedienst van Zweden zegt hij: ‘Voor mij is handbal een echte uitlaatklep, na een lange dag werken even alles vergeten en mij focussen op één ding, mijn passie. Het is daarom ook geweldig dat mijn werkgever mee wil werken aan de overstap en dat ik mijn dienstverband daar kan houden, daar ben ik ze dankbaar voor.’

Al 20 jaar is hij bezig met de sport en hij geniet er nog volop van. Momenteel speelt hij bij AIK Handboll in Stockholm dat uitkomt in de tweede league. Handbal heeft hij niet van een vreemde, zijn vader speelde vroeger in het nationale team onder 23 van Joegoslavië waardoor handbal er met de paplepel is ingegoten. ‘Wat ik heel gaaf vind is dat ik samen met mijn vader twee jaar in hetzelfde team heb gespeeld,’ zegt Pavicevic trots. Waar zijn vader nogal driftig kan worden op het veld heeft Pavicevic daar gelukkig geen last van, zegt hij zelf.

Naast zijn passie voor handbal is familie erg belangrijk voor hem. Toen de kans kwam om naar Nederland te komen is dit ook uitgebreid besproken met de familie. Pavicevic zit nog in zijn prime time, zoals hij zegt en hoefde niet lang na te denken over de mogelijkheid. ‘Ik ben dan wel 28 maar heb nog zo veel te geven. Door naar Nederland te komen maak ik een nieuwe en spannende stap in mijn carrière. Voorheen heb ik ook in Canada en Bosnië gewoond en nu mijn vriendin en ik nog geen kinderen hebben is de stap een stuk makkelijker te maken.’ Hij was daarom ook enorm blij dat iedereen in zijn omgeving achter zijn beslissing stond om dit internationale avontuur aan te gaan.

Momenteel woont Pavicevic samen met zijn vriendin Rebecka die even moest wennen aan het idee dat hij voor 2 jaar weg zou gaan. Maar samen geloven zij sterk dat wanneer een mooie stap zich voordoet ze elkaar daar volledig in steunen. ‘Om de verandering makkelijker te maken hebben we een puppy voor Rebecka gekocht. We hebben altijd al een hond gewild en dachten altijd dat komt nog wel. Maar nu was het moment daar en dus heb ik nog even een paar maanden de tijd om de puppy te trainen voor ik naar Nederland rijd.’

Naast het ervaren van een nieuwe cultuur, omgeving en team heeft hij ook enorm veel zin om bij ons te komen spelen. ‘Jullie hebben een aantal nationale spelers die ik ook tijdens de EK kwalificaties in actie zag komen, geweldig om daar mee te gaan spelen en van elkaar te leren.’ ‘Samen met Marnix Roos zal ik de rechteropbouw positie bezetten. Marnix is nog jong en ik hoop dat ik met mijn ervaring hem nog beter kan maken.’ Op de vraag hoe hij zelf speelt zegt hij: ‘Ik houd ervan om te handballen zonder al te veel druk op mijzelf te leggen, winnen wil ik altijd maar je moet ook plezier hebben in de sport. Op die manier kan je echt groeien. Ik wil ook graag met de andere spelers dit ervaren om samen te groeien en beter te worden.’ Naast het spelen wil Pavicevic zijn coach ambities voor de toekomst beginnen door zich in te zetten tijdens jeugd trainingen om zo de ontwikkeling van de jeugd te stimuleren.

‘Ondanks het nieuwe avontuur is het toch altijd een verdrietig moment om een club te verlaten. Ik wil daarom ook al mijn trainers, teamgenoten en de club AIK Handboll bedanken voor alle prachtige ervaringen en herinneringen die ik heb mogen meemaken. Ik ben jullie voor altijd dankbaar,’ aldus Pavicevic.

op 29 mei komt Pavicevic naar Nederland om de laatste wedstrijd van de Heren 1 te zien. In de zomer rijdt hij rustig van Zweden naar Nederland om aan zijn avontuur te beginnen. Op de vraag wat hij niet gaat missen: ‘Zeven uur rijden naar een wedstrijd! Het betekent alleen wel dat ik met een rit van max 3 uur minder dutjes kan doen in de bus.’.