MUNCHEN - Jessica Schilder heeft in München de Europese titel kogelstoten veroverd. De 23-jarige Volendamse gaf haar eerste internationale seniorentitel glans door haar nationale record aan te scherpen van 19,84 naar 20,24 meter.


Begin dit jaar had Schilder nog een PR van 18,69 meter. Dat werd de afgelopen maanden regelmatig met grote stappen verbeterd. In maart werd ze derde bij de WK indoor, achter de Portugese Auriol Dongmo en de Amerikaanse Chase Ealey en in juli pvolgde eveneens brons bij de WK outdoor, achter Ealey en de Chinese Gong Lijao.

Maandag was ze, in een wedstrijd zonder Ealey en Gong, één van de grote favorieten en ze maakte die verwachtingen helemaal waar. De 20,24 meter van Schilder was de beste Europese prestatie van het jaar. Dongmo perste er een Portugees record (19,82 meter) uit,maar het was niet genoeg voor de titel. Discus-specialiste Jorinde van Klinken maakte het feestje van de Nederlandse ploeg compleet door met een persoonlijk record van 18,94 meter brons te pakken.