VOLENDAM - NAC O19 - FC Volendam O19 (0-1)

De geschiedenis herhaalde zich zaterdagmiddag, want net als in de uitwedstrijd van vorig seizoen bleef het ook nu tot de laatste seconde van de wedstrijd uiterst spannend. FC Volendam kwam na twintig minuten op voorsprong, was daarna de betere ploeg en kreeg ook meerdere mogelijkheden om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar liet dit na. Daarmee riep men over zich af dat een Bredase bal zomaar een keertje verkeerd zou vallen en NAC toch nog langszij kon komen. Gelukkig kwam het ook nu niet zover en moesten de ‘Kielegatters’ zich dus met lege handen in het carnavalsgedruis storten.

Met de koude wind dwars over het veld, startte FC Volendam rommelig. Een zware overtreding op Derry Murkin bij de middencirkel, die sowieso met geel bestraft had moeten worden, werd door de scheidsrechter weggewoven, met als motivatie dat het daarvoor nog te vroeg in de wedstrijd was (!?). Toen Youssef Blel, in de 20e minuut, op de rand van de 16 van NAC, bij zijn middel werd gegrepen, waarmee hem vrije doorgang werd onthouden, greep de arbiter, overigens goed leidend, wel naar zijn achterzak en slingerde hij de boosdoener terecht op de bon. De toegekende vrije trap werd door Shurny Marengo heerlijk binnengeschoten, 0-1. Nog geen minuut later was Derry Murkin dicht bij de 0-2, maar de doelman maakte zijn schot met de vuisten onschadelijk. Even later was Derry opnieuw kansrijk, nadat Brian Plat met een prima pass Shurny Marengo had bereikt. Shurny liet zijn tegenstander zijn hielen zien en gaf de bal vervolgens op maat voor op Derry. Het balletje van Derry, achter zijn standbeeld langs, verdween helaas naast de paal over de achterlijn. Na een half uur ontsnapte FC Volendam aan de gelijkmaker toen een Bredanaar vrij op doel mocht koppen. Via een vuist van doelman Barry Lauwers belandde de kopbal op de lat en werd het slechts een corner.

Na rust maakte de in de eerste helft geblesseerd geraakte Lorenzo van Slimming plaats voor Jim Beers. Het was, zoals onze trainer tijdens de rust had opgemerkt, zaak om de eerste vijftien minuten goed door te komen en daarin geen schade op te lopen. Dat lukte uitstekend, maar na een uur spelen leken de gastheren toch op gelijke hoogte te komen. Gelukkig werd hun treffer wegens buitenspel geannuleerd. Even later gooide de assistent-scheidsrechter van het thuisteam roet in ons eten door zijn volkomen onterechte vlagsignaal voor buitenspel van Jim Beers. Daarvan was in de verse verte geen sprake, maar hij voorkwam daarmee wel een 100 % scoringskans voor Jim. Met opportunistisch voetbal probeerde NAC de gelijkmaker te forceren, maar onze verdediging gaf helemaal niets weg. De Bredase verdedigers hadden handen en voeten nodig om Youssef Blel van scoren af te houden. Topscorer Youssef was nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt en vuurde meerdere schoten op het vijandelijk doel af. Het wilde hem zaterdag echter niet lukken. Desalniettemin toonde hij zich weer een zeer belangrijke schakel in ons team. Naast Youssef verschenen ook Marco Speijk en Derry Murkin in kansrijke positie. Helaas troffen zij beide malen de doelman op hun weg. In de slotfase kregen de oranjehemden andermaal een uitgelezen mogelijkheid om NAC de genadeklap toe te dienen, maar ook deze werd onbenut gelaten. Zo bleef het dus tot het eindsignaal bloedstollend spannend. Na 92 minuten blies de scheidsrechter het verlossende fluitsignaal.

Na afloop een zeer tevreden trainer. Over het goede voetbal van zijn team, over zijn verdediging die niets had weggegeven en de onderlinge coaching. Het enige verwijt dat hij hen kon maken was het onbenut laten van zoveel kansen. Met zijn overwinning deed FC Volendam prima zaken in de competitie. Op naar het carnaval dus!

Scoreverloop
20. Shurny Marengo 0-1

Opstelling
Barry Lauwers, Dani Mes, Brian Plat, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren, Maro Speijk, Shurny Marengo (51. Max Veerman), Lorenzo van Slimming (46. Jim Beers), Youssef Blel (85. Taye Lee), Bram van de Wiel, Derry Murkin (77. Wessel Stuyt)

FC Volendam O17 –ADO Den Haag O17 (1-0)

In de meest saaie eerste helft van het hele seizoen liet FC Volendam niet zien het puntloze ADO Den Haag met een flinke nederlaag naar huis te willen sturen. Risicoloos breedtespel, laag tempo, de vrije man op links, Tom de Groot, werd niet gezien, diepteballen die of te hard waren of tot buitenspel leidden. Pas in de 20e minuut de eerste kans voor FC Volendam toen Jip Molenaar alleen op de keeper afging. Hij trof helaas geen doel. ADO Den Haag deed dat wel, maar de weer uitstekend vlaggende grensrechter van FC Volendam zag hier een duidelijk voorbeeld van buitenspel De goed fluitende arbiter nam dit advies over. Dat was het hoogtepunt van de eerste helft.

Met wat omzettingen in het team ging FC Volendam meteen na de rust in de aanval. Dit leidde tot een geblokt schot van Victor van Montfort. Ook ADO Den Haag deed wat pogingen, maar echt gevaarlijk kon het niet worden. Pas aan het einde van de wedstrijd kwam er wat vuurwerk van de kant van FC Volendam. In de 79e minuut ging Jip Molenaar weer op de keeper af, maar zijn inzet werd gestopt. Uit de rebound had Dean Groen moeten scoren, maar zijn poging ging naast. Vanwege een langdurige blessurebehandeling van Dani de Ruyg telde de scheidsrechter maar liefs 5 minuten bij. In de laatste minuut van de blessuretijd ging Moraizio de Souza op avontuur op links en zijn voorzet werd door zijn directe tegenstander binnengegleden, toch nog de 1-0.

Volgende week de interessante uitwedstrijd tegen FC Twente, het team dat gelijk staat met FC Volendam op de ranglijst.

80. ADO Den Haag 1-0 (e.d.)

Opstelling
Dani de Ruyg (66. Dion Vlak), Jay Kruiver, Quinten de Fonseca (41. Mitch van Kempen), Micky van de Ven, Tom de Groot, Robin Schulte, Amoah Foa Sam, Benjamin Boersma (66. Moraizio de Souza), Jip Molenaar, Victor van Montfort (74. Dean Groen), Aram de Munnik

AZ O15 - FC Volendam O15 (4-1)

Koploper AZ wist de winst op FC Volendam, met zeer geflatteerde cijfers, pas in de blessuretijd van de tweede helft tot stand te brengen. De laatste drie treffers vielen pas tussen de 69e en 71e minuut.

FC Volendam startte de wedstrijd scherp en wist met goed positiespel AZ regelmatig op eigen helft te houden. AZ speelde vanuit een zeer defensieve positie, waarbij zelfs de “twee” spitsen vaak diep op eigen helft terug zakten. Zo konden ze bij verovering van de bal gebruik maken van de snelle jongens waaronder de twee backs. Op deze speelwijze was FC Volendam voorbereid en zo bleef de verdediging goed overeind. Wel was het AZ dat de eerste kans kreeg, geholpen door enigszins slap uitverdedigen. FC Volendam pakte daarna de draad weer op en wist in de 16e minuut een vrije trap van Jordy, die diep in het zestienmeter gebied van AZ werd geplaatst, net niet te verzilveren Zowel Calvin als Deshawntey hadden geen geluk bij hun inzet. Het spel van Volendam liep in de eerste helft langs een licht aflopende schaal. Na een sterk begin werden we steeds slordiger en gehaaster in de passing. AZ, dat wel het niveau wist vast te houden, kwam er een aantal keren snel en goed uit, maar zij wisten dit niet om te zetten in uitgesproken kansen.

De tweede helft gaf een gelijk beeld. Twee ploegen die geconcentreerd speelden, waarbij het spel op en neer ging. Het was echter AZ dat, in de 48e minuut, na een fout van FC Volendam, wist te scoren. De bal werd tegen de middenlijn veroverd en doordat er al veel spelers van Volendam voor de bal stonden, was de weg naar het doel van Mike redelijk vrij. Hierbij maakte AZ vervolgens dankbaar gebruik van de snelheid in de ploeg en werd 1-0 op het scorebord gezet. FC Volendam liet zich echter niet uit het veld slaan en ging door waar het mee bezig was. Het was Milijano die in de 19e minuut een inzet geblokt zag worden, waarna de bal gemakkelijk in de handen van de keeper belandde. In de daaropvolgende periode was het FC Volendam dat aanspraak mocht maken op de verdiende gelijkmaker. Hiervoor moest echter gewacht worden tot de 68e minuut. Een goed doorgezette actie van Calvin op de achterlijn bracht hem in de positie dat hij de bal panklaar op het hoofd van de ingevallen Wilkins kon leggen, een kans die je hem niet moet geven. Wilkins plaatste de bal met zijn hoofd buiten het bereik van de keeper in het doel en de gelijkmaker stond op het scorebord.

Met nog minder dan twee minuten speeltijd hoor je zo’n stand te koesteren en over de eindstreep te trekken. Het liep echter anders, FC Volendam was helaas nog op de afterparty van de gelijkmaker, waardoor AZ de mogelijkheid werd geboden om nog geen minuut later de 2-1 te kunnen scoren. Deze domper kwam de ploeg niet meer te boven, hoewel in de 70e minuut een inzet uit een corner nog op de paal van het doel van AZ belandde. De scheidsrechter vond dat het spel lang had stilgelegen en telde nog wat minuten op bij de speeltijd, een periode waarin AZ de kans kreeg om de wedstrijd met zeer geflatteerde cijfers, 4-1 naar zich toe te trekken. Jammer, want hoewel deze uitslag anders doet geloven, zou een gelijkspel bij AZ minstens verdiend zijn geweest.

Rectificatie
Uit het verslag van de wedstrijd FC Volendam – FC Den Bosch:

Het winnende doelpunt, de 2-1, kwam op de volgende wijze tot stand: Een prima steekbal van Jay naar de opkomende Jordy, waarbij Deshawntey slim over de bal heen stapte, zorgde er voor dat Jordy gelijk vrij voor de keeper stond, om vervolgens moeiteloos de bal achter de FC Den Bosch-keeper te plaatsen.

Volgende wedstrijden:
Maandag 12 februari om 18.30 uur thuis tegen KNVB O15 (Alkmaar/Amsterdam).
Zaterdag 3 maart om 14.00 uur thuis tegen FC Twente.

48. AZ 1-0
68. Wilkins Afriyie 1-1
69. AZ 2-1
70. AZ 3-1
71. AZ 4-1

Opstelling
Mike Bakker, Rob Tol, Wylshendrid Lousiana, Jay Koorndijk, Jordy Dietz, Calvin Twigt, Necati Delibasi, Jerôm Jager, Joey Antonioli (61. Wilkins Afriyie), Milijano Anastatia (61. Mitchi Huijsman), Deshawntey de Sanders (61. Fahd Salihou)

Zeeburgia O13 – FC Volendam O13 (3-1)
De gifbeker moet leeg tot de laatste druppel en weer moesten de oranjehemden het onderspit delven. In Amsterdam werd zaterdag tegen Zeeburgia gestreden. Een fysiek sterke ploeg die de duels niet schuwde, met als gevolg dat verzorger Glenn Rademaker een drukke ochtend had. Na twaalf minuten was er een actie van Zeeburgia over de linkerkant en de bal werd op de achterlijn teruggelegd naar de 16 meter lijn. Keeper Jesse Loef had het nakijken, 1-0. De mannen van trainer Tamer Arslanoglu herpakten zichzelf en dit werd beloond met de gelijkmaker, nadat de keeper een terugspeelbal in zijn handen pakte op 3 meter van zijn doel. De scheidsrechter floot voor een vrije trap. Joost van der Weijden knalde op het doel, maar de bal werd door een speler met de hand uit het doel geslagen. De scheids floot voor een strafschop en de bal werd door Billy van Duijl vlekkeloos ingeschoten, 1-1. Wij dachten deze stand tot de rust zo te houden, maar het was Zeeburgia dat er anders over dacht en met een afstandsschot werd Jesse voor de 2e keer verschalkt. 2-1.

In de pauze werden de mannen bijgepraat door de trainer om te druk te zetten op de verdedigers (Zeeburgia speelde elke bal van achteruit diep op de voorhoede) en dat lukte vrij aardig. Zo kregen wij kansen voor de gelijkmaker, waar de keeper het meeste geluk had bij een afstandsschot van Billy die hij met moeite kon tegenhouden. Er is goed gespeeld en hard gewerkt, maar nadat Zeeburgia nog een keer scoorde na een dieptebal over de achterhoede, was het gedaan met de wedstrijd.

12. Zeeburgia 1-0
26. Billy van Duijl 1-1 (pen.)
35. Zeeburgia 2-1
48. Zeeburgia 3-1

Opstelling
Jesse Loef, Jort Kos (Mika van der Horst), Melvin Houtman, Nash Bijnoe , Ryan Rellum, Mauro Smit (Ties Kramer ) Storm van der Laan, Joost van der Weijden , Sebastiaan Woelders( 35 Milan Keizer) Billy van Duijl, Rugero Brashuis Sem Perez Mutsaers, Boris Valkhoff
David Petrovic geblesseerd.

FC Volendam O12 - Excelsior O12 21-3 (13-3)
Vandaag stond de eerste competitiewedstrijd van de nieuwe competitie op het programma. We mochten aantreden tegen Excelsior. We hebben al eerder dit seizoen een oefenwedstrijd tegen Excelsior gespeeld en deze wisten we vrij ruim te winnen. Excelsior was deze wedstrijd kennelijk niet vergeten, want vanaf het begin gingen ze inzakken. Ze lieten ons tot halverwege het veld komen en probeerden vanaf daar de ruimtes erg klein te houden. Voor ons dus de taak om ze uit elkaar te spelen door het veld groot en breed te houden. Dit lukte soms erg goed en wisten we door te combineren de verdediging van Excelsior te passeren en tot scoren te komen. Alleen waren er ook fases in de wedstrijd dat we het moeilijk vonden om het veld groot te houden. De keren dat Excelsior gevaarlijk kon worden waren uit countermomenten. Als wij een keer de bal verspilden, probeerde ze er snel uit te komen. Maar voor het grote deel van de wedstrijd wisten we dit goed op te vangen. Na een ruststand van 13-3 wisten we de tweede helft nog acht keer tot scoren te komen en hielden we Excelsior op de 0. Alleen kwamen van onze kant alle doelpunten de tweede helft van een team. Het andere team wist de gecreëerde kansen niet om te zetten in doelpunten.

Volgende week volgt de tweede competitiewedstrijd op zondag, uit bij De Graafschap.