VOLENDAM - Op zaterdag 26 zijn er weer diverse jeugdteams in actie gekomen voor FC Volendam.

FC Volendam O19 - Roda JC O19 (4-0)
FC Volendam heeft het onnodig lang spannend gehouden, maar is er toch voor de vierde keer op rij in geslaagd naar de Eredivisie te promoveren. Diverse scenario’s waren zaterdagmiddag mogelijk, waarbij het doelsaldo een uiterst belangrijke rol zou kunnen gaan spelen. Het doelpunt van Jim Beers in de voorlaatste minuut bleek achteraf goud waard te zijn. Het leverde de formatie van Stanley van Kesteren namelijk precies de benodigde marge om terug te keren naar het hoogste niveau.

De opdracht was helder: zo ruim mogelijk winnen en dan maar hopen dat de directe concurrenten punten zouden laten liggen. FC Volendam startte matig. Via een aantal aardige aanvallen werd steeds wel het doel van Roda JC opgezocht, maar in de eindfase was of de voorzet niet goed genoeg, of de loopacties ondermaats. Het eerste serieuze wapenfeit in het eerste half uur was pas in de 18e minuut. De doelman van de Kerkradenaren tikte toen met zijn vingertoppen een kopbal van Derry Murkin tegen de lat, waarna Jim Beers in de rebound zijn kopbal uit de kruising zag geranseld. Na ruim een half uur kwam Shurny Marengo voor de zoveelste keer goed door op rechts, maar hij kon niemand voor doel vinden om zijn goede voorzet een passend vervolg te geven.

FC Volendam bleef het proberen, maar steeds was het net niet. Zelfs toen Derry Murkin, na een snel genomen vrije trap van Jim Beers, oog in oog met de doelman van Roda JC kwam te staan, lukte het niet om de score te openen. De Volendammers deden eigenlijk alles goed, gaven niets weg, maar het verdiende doelpunt bleef maar uit. In de 43e minuut zat het FC Volendam eindelijk eens een keertje mee. Shurny Marengo zette op rechts goed door, ontdeed zich van zijn tegenstander en liet een scherpe voorzet los. Voordat één van zijn medespelers de bal kon raken, schoot een Roda JC-speler de bal al in eigen doel, 1-0. Een belangrijke treffer zo kort voor rust.

Tijdens de rust bleek dat ook NAC in Groningen (1-2) en PEC Zwolle in Tilburg (0-2) met een voorsprong waren gaan rusten. Het werd nu toch wel aardig spannend, want, ervan uitgaande dat die teams ‘gewoon’ zouden winnen, zou het dus echt op het doelsaldo gaan aankomen. Zoveel mogelijk scoren bleef dus het devies.

In de tweede helft legde FC Volendam opnieuw veel inzet, passie en strijd aan de dag, maar vooralsnog wilde het maar niet lukken om de score te verdubbelen. Achtereenvolgens waren het Derry Murkin (schot naast), opnieuw Derry (schot geblokt), Mike Eerdhuijzen (naast gekopt) en wederom Derry, die er heel dichtbij waren, maar hij wilde er maar niet in. Tot echter de 65e minuut. Op aangeven van Mike Eerdhuijzen schoof captain Marco Speijk, na een fraaie individuele actie, de bal beheerst in de verste hoek, 2-0. Zes minuten later was het opnieuw raak. Nadat Derry Murkin opnieuw op de keeper was gestuit, was de rebound voor Shurny Marengo. In eerste instantie wist de doelman nog redding te brengen, in tweede instantie stak hij geen hand of been meer uit en kon Shurny alsnog de 3-0 op het scorebord laten zetten. Zou dat echter genoeg zijn? Er moest dus op nóg meer goals worden gejaagd. En dan maar afwachten of die genoeg zouden zijn.

Met nog een kwartier te gaan leek Youssef Blel voor onze vierde treffer te gaan zorgen, maar hij schoot, na goed te zijn weggestoken door Jim Beers, helaas in het zijnet. Roda JC wilde zich echter nog niet gewonnen geven en kwam af en toe best dreigend door. Een tegendoelpunt was wel het laatste dat wij konden gebruiken. Onze verdediging bleef gelukkig scherp en geconcentreerd spelen en alles onder controle houden. In de 89e minuut van de reguliere speeltijd wist Jim Beers wel weer het net te vinden. Kevin van Gasteren was naar voren gestoomd en had Jim in stelling gebracht. Jim kapte vervolgens handig een mannetje uit en liet de keeper kansloos, 4-0. In de extra toegekende tijd had een Roda JC-speler geluk dat de scheidsrechter niet had geconstateerd dat hij Wessel Stuyt natrapte. Het leverde een opstootje op. De Roda JC-trainer toonde zich verstandig en haalde zijn speler meteen zelf naar de kant. Na 96 minuten blies scheidsrechter Zandbergen het eindsignaal. Een paar zenuwachtige telefoontjes naar Groningen en Tilburg moesten het verlossende antwoord brengen. Het leverde een enorme ontlading in de kleedkamer op. Doordat PEC Zwolle slechts één tegendoelpunt meer heeft moeten incasseren, mag FC Volendam in het nieuwe seizoen, voor de vierde keer op rij in de Eredivisie gaan uitkomen. Het doelpunt van Jim Beers was dus echt goud waard.

Scoreverloop

43. Roda JC (E.D.) 1-0
65. Marco Speijk 2-0
71. Shurny Marengo 3-0
89. Jim Beers 4-0

Opstelling
Barry Lauwers, Dani Mes, Brian Plat, Mike Eerdhuijzen (72. Sjors Kramer), Kevin van Gasteren, Marco Speijk, Shurny Marengo (72. Wessel Stuyt), Max Veerman (72. Lorenzo van Slimming), Jim Beers, Bram van de Wiel (60. Youssef Blel), Derry Murkin (72. Moraizio de Souza)

FC Volendam O17 – FC Utrecht O17 (1-1)
In de laatste wedstrijd van het seizoen waren er geen belangen meer voor de thuisclub, maar wel zeker voor FC Utrecht. Die had minimaal een punt nodig om in de eredivisie terug te keren.

De eerste helft was een gelijk opgaande partij. De eerste kans was voor FC Utrecht met een schot op de paal. Vlak daarna werd een doelpunt van Aram de Munnik afgekeurd. Het spel golfde op en neer, met aan beide zijde kleine kansjes. In de laatste minuut voor rust kreeg FC Utrecht een corner. De eerste inzet werd nog gestopt door Dani de Ruyg, maar in de rebound kon toch gescoord worden, 0-1.

We waren al later gestart en FC Utrecht bleef extra lang in de kleedkamer, zodat zij de uitslagen van de concurrentie konden volgen. FC Volendam was sterker in de tweede helft, maar FC Utrecht verdedigde zijn voorsprong met vaak te zware overtredingen. Aanvallend kon FC Volendam niet genoeg brengen, dus werd Micky van de Ven naar het front gestuurd. Deze omzetting wierp direct zijn vruchten af, want binnen drie minuten kon Micky scoren op aangeven van Aram de Munnik. Daar bleef het bij. FC Utrecht blij met dat ene punt.

39. FC Utrecht 0-1
79. Micky van de Ven 1-1