VOLENDAM - De Graafschap O19 - FC Volendam O19 (3-2).

Zowel het spel van FC Volendam als gastheer De Graafschap was zondagmiddag van zeer matige kwaliteit. Hoewel een gelijkspel de juiste afspiegeling van de verhoudingen binnen de lijnen zou zijn geweest, had FC Volendam met nog twee minuten te gaan de winst voor het grijpen. In de vijf minuten daarna gingen de oranjehemden echter tweemaal opzichtig in de fout, waardoor zij zelfs met lege handen kwamen te staan.

Of het nu door de vreemde speeldag kwam of niet, feit was dat de Volendammers heel slordig aan de wedstrijd begonnen en niet zichzelf waren. Het lukte nauwelijks de bal in de ploeg te houden, steeds was er snel balverlies en bovendien had ons team moeite met de speelwijze van de Doetinchemmers. Daarnaast kon men aanvallend nauwelijks een vuist maken. Om het balverlies weer te herstellen waren overtredingen nodig en die speelden De Graafschap juist in de kaart. Hun speelwijze was immers juist helemaal afgestemd op spelhervattingen, de omschakeling en toeval: hopen dat de bal een keertje goed valt. Van enige vorm van opbouw was bij het thuisteam zelden sprake. Elke uittrap van de doelman was een verre, gericht op doorkopballen van hun lange spits, in de hoop daaruit gevaarlijk te kunnen worden. Onze trainer ergerde zich dood aan zijn eigen team en vroeg zich hardop af of er soms eerst een tegengoal nodig was om zijn spelers wakker te krijgen. Zij zaten gewoon niet in de wedstrijd. Toch waren er een paar kansjes voor FC Volendam. Wessel Stuyt frommelde zich bij de achterlijn langs een paar verdedigers, maar zijn voorzet voor het doel langs bleef onberoerd. Ook een omhaal van Youssef Blel trof geen doel. In de slotminuut van de eerste helft worstelde Youssef zich op kracht langs drie tegenstanders. Zijn doelpoging werd door de doelman gepareerd, terwijl de afvallende bal over Bram van de Wiel stuiterde, zodat de eerste helft doelpuntloos bleef.

Met het inbrengen van drie wisselspelers hoopte de trainer het tij te keren en zijn team beter in de wedstrijd te krijgen. Het spelniveau aan de kant van FC Volendam liet inderdaad enige progressie zien, maar het team was geen schim van dat van vorige week tegen NAC. Weliswaar kreeg men meer controle over de wedstrijd en golfden er heel wat aanvallen richting vijandelijk doel, maar steeds was het net niet. Of de voorzet was niet goed genoeg, of de echte scherpte voor de goal ontbrak. Zo zag Jim Beers zijn kopbal uit een voorzet van Kevin van Gasteren net naast de paal over de achterlijn verdwijnen en schoot dezelfde Kevin de bal even later net over de kruising. Na een uur spelen was er, vanuit de omschakeling, opnieuw een prima scoringsmogelijkheid, maar het schot van Bram van de Wiel werd geblokt. De Graafschap bleef volharden in het naar voren pompen van de bal en bereikte daarmee in de 65e minuut ook het gewenste resultaat. Uit de corner die het hen had opgeleverd kon, mede dankzij slecht Volendams ingrijpen, de bal van dichtbij achter Barry Lauwers worden gewerkt, 1-0. De vreugde was echter van heel korte duur, want binnen 60 seconden diende Volendam hen van repliek. Via Marco Speijk kwam Youssef Blel in balbezit. In eerste instantie stuitte hij nog op de doelman, maar in de herkansing toonde Youssef zich wel trefzeker, 1-1. Hoewel eigenlijk winst slechts telde, overheerste op de bank toch het gevoel dat we vandaag tevreden zouden moeten zijn met een punt. Veel meer leek er immers niet in te zitten. Desalniettemin bleven onze mannen op zoek gaan naar meer. Nadat eerdere doelpogingen van o.a. Youssef Blel en Jim Beers niet het gewenste effect hadden gesorteerd, lukte het in de 88e minuut alsnog om op voorsprong te komen. Jim Beers was het eindstation van een goed lopende aanval en combinatie tussen Bram van de Wiel en Dean James en de voorzet van Mike Eerdhuijzen, waaraan door Jim het beslissende zetje werd gegeven. In plaats van de overwinning te koesteren en deze op volwassen wijze over de streep te trekken, verliepen de laatste vijf minuten dramatisch. Tweemaal werd kinderlijk eenvoudig een tegenaanval ingeleid en treffer weggegeven, waarbij Sjors Kramer, die overigens verdienstelijk speelde, zo onfortuinlijk was om met het hoofd zijn eigen doelman te passeren en daarmee De Graafschap aan de (ook door hen niet verdiende) winst te helpen. De Superboeren lachten zich kapot, terwijl er ook elders in het land concurrerende clubs zijn die in hun vuistje zullen hebben gelachen om deze onverwachte meevaller. FC Volendam droop met de staart tussen de benen af en zal zich snel moeten herpakken, want a.s. dinsdag zal er in Kerkrade beslist niet nogmaals een misstap mogen worden gemaakt. De wedstrijd tegen Roda JC wordt in het Parkstad Limburg Stadion gespeeld. Hopelijk levert die ambiance onze mannen, naast sportieve ambities en drang tot eerherstel, voldoende inspiratie en motivatie op om daar wel te gaan knallen.

Opstelling
Barry Lauwers, Dani Mes, Sjors Kramer, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren (70. Dean James), Marco Speijk, Taye Lee (46. Shurny Marengo), Cherifio Goudland (46. Lorenzo van Slimming), Youssef Blel (84. Derry Murkin), Bram van de Wiel, Wessel Stuyt (46. Jim Beers)

FC Volendam O17 – FC Twente O17 (2-0)
Zaterdagmiddag de wedstrijd tegen FC Twente, de nummer twee in de competitie, die de laatste weken uitstekende resultaten had neergezet. Met in het achterhoofd de 0-4 klapper in Hengelo zou dit wel eens een aardige pot kunnen worden.

En dat werd het zeker. Beide teams begonnen fanatiek aan de wedstrijd en de eerste kansen waren voor FC Volendam. Binnen vijf minuten kreeg Moraizio de Souza een prima schietkans, maar hij deed daar te weinig mee. In de 12e minuut speelde Kalleb Mambo Kwamungu de bal fraai op links naar Moraizio. Die speelde zich vrij aan de achterlijn en leverde een prima voorzet af op Victor van Montfort, voorbij de tweede paal. Met buitenkantje voet wist Victor daar wel raad mee, 1-0. Niet veel later was er nog een prima kans voor Jip Molenaar, maar dat leverde te weinig op. Er waren nog diverse kansen aan FC Volendam-kant, maar door de summiere aantekeningen van de trainer en het slechte geheugen van uw reporter kunnen deze niet benoemd worden. Een prachtige solo van Micky van de Ven had ook meer verdiend. FC Twente kreeg nauwelijks een kans, speelde zeker niet onverdienstelijk, maar onze verdediging stond weer als een huis.

De tweede helft begon zoals je kon verwachten, meer druk van FC Twente. Met twee prima invallers van O16 kon FC Volendam dit wel aan. De grootste kans van FC Twente was de kopbal van Robin Schulte op de lat, maar dan wel bij zijn eigen doel. Er ontstond een boeiende wedstrijd, waarbij beide teams voor de winst streden. Toch waren de beste kansen voor FC Volendam. Victor van Montfort stuurde Aram de Munnik weg, maar hij kon het niet afmaken. Kalleb Mambo Kwamungu ging een aantal keren fraai door op de as van het veld, maar kon het ook niet afronden. Tien minuten voor tijd, ook door de goede coaching van de grensrechter van FC Volendam, volledig tegen de regels in, onderschepte Tom de Groot op eigen de helft de bal en hij stuurde Andrei Vossen de diepte in. Zijn klasse-voorzet werd fraai afgerond door Aram de Munnik, 2-0. Geheel verdiend, waardoor FC Volendam de tweede plaats van FC Twente overneemt. Ook de net ingevallen Dean Groen kreeg nog een aardige kans, maar het bleef bij de 2-0. Een compliment aan de verdediging en keepers. We hebben namelijk de minste tegendoelpunten van de competitie.

Volgende week naar NAC, waar we bij een overwinning de promotie naar de eredivisie al definitief kunnen afronden.

13. Victor van Montfort 1-0
72. Aram de Munnik 2-0