VOLENDAM - FC Volendam O19 - sc Heerenveen O19 (2-5)

FC Volendam stelde zaterdagmiddag flink teleur. Na een van twee kanten matige wedstrijd waren het de Friezen die met een geflatteerde overwinning aan de haal gingen. Na een snel opgelopen achterstand kwam het thuisteam weliswaar vijf minuten voor rust weer langszij en nam het zelfs, na een klein kwartier in de tweede helft, een verdiende voorsprong, maar daarna gaf men niet meer thuis. De Heerenveners daarentegen konden het wel met z’n allen opbrengen om tot het gaatje voor de overwinning te gaan en werden daarvoor, weliswaar mede dankzij een paar arbitrale dwalingen, te rijkelijk beloond.

Na een aftastende openingsfase kwamen de bezoekers al in de 6e minuut op voorsprong. Vijf minuten later had het zelfs al zomaar 0-2 kunnen zijn, maar gelukkig eindigde de Friese doelpoging net naast ons doel. De Volendammers moest zich herpakken en deden dit met verve. Heereenveen werd achteruit gedrongen en ontsnapte meermalen aan de gelijkmaker. Eerst verschenen Derry Murkin en Shurny Marengo kansrijk voor het doel van de gasten. Derry stuitte echter op de keeper, terwijl het schot van Shurny tijdig werd geblokt. Vervolgens legde Shurny de bal prima breed op Derry, maar die maaide finaal over de bal heen, zodat ook deze kans verloren ging. FC Volendam had dan wel het meeste balbezit, maar in de omschakeling toonde Heerenveen zich uiterst dreigend. Toch kregen de gastheren de beste scoringsmogelijkheden. In de 37e minuut was het eindelijk raak. Derry, die de bal letterlijk door een Friese verdediger in de voeten geschoven had gekregen, bediende Taye Lee op maat. Die bleef kalm en faalde niet, 1-1. In de slotfase van de eerste helft ontsnapte Volendam aan een nieuwe achterstand, omdat een Heerenveense aanvaller de bal diagonaal over onze kruising schoot. Kort daarop mocht Heerenveen arbiter Drijfhout zeer dankbaar zijn toen Youssef Blel in de vijandelijke 16 tegen het gras was gewerkt. Waar iedere zichzelf respecterende scheidsrechter de bal na zo’n overtreding op de stip legt, vond onze man in het zwart dat er helemaal niets aan de hand was. Zo stond er na 45 minuten 1-1 op het scorebord.

Invaller Jim Beers kreeg na de pauze al heel snel een buitenkansje om te scoren. Een Friese verdediger nam bij het uitverdedigen zoveel risico dat zijn bal voor eigen doel langs zomaar door Jim had kunnen worden onderschept en in het lege doel geschoten. Helaas was Jim uit balans en lukte het hem niet om de bal voldoende te beroeren. Even later was Jim opnieuw dicht bij een treffer, maar nu tikte hij de goede voorzet van Kevin van Gasteren net naast de paal. In de 53e minuut was de scheidsrechter de Friezen opnieuw goed gezind toen de doorgebroken Youssef Blel net buiten de 16 van Heerenveen onderuit werd gehaald. Waar een vrije trap en een rode kaart voor de boosdoener de enig juiste beslissingen zouden zijn geweest, nam de scheidsrechter opnieuw een loopje met de spelregels. Hij deed het af met slechts een vrije trap. Nadat het Youssef even eerder niet was gelukt, gaf Jim Beers in de 58e minuut wel aanleiding tot juichen. Na een fraaie combinatie tussen Youssef en Taye scoorde hij knap met een balletje achter zijn standbeen langs, 2-1. Wonderlijk genoeg raakte Volendam daarna in steeds slechtere doen. In de 65e minuut wist Stan nog met een prima redding te voorkomen dat Heerenveen weer langszij kwam, maar een minuut later had hij geen antwoord op een prachtig schot in de kruising, 2-2. Met nog ruim een kwartier te gaan profiteerden de gasten optimaal van het tweemaal uitblijven van een vlagsignaal door onze assistent-scheidsrechter wegens een bal over de zijlijn, 2-3. Door persoonlijke fouten mocht Heerenveen in de slotfase zelfs uitlopen naar een geflatteerde 2-5. Verliezen kan uiteraard altijd gebeuren, maar zo afgaan als zaterdagmiddag geeft wel een heel akelig gevoel.

Volgende week is in Groningen de plaatselijke FC de tegenstander. Zij zullen ongetwijfeld kansen ruiken en ons na dit slechte resultaat als roofdieren tegemoet treden. We zijn gewaarschuwd!

Opstelling
Stan Zoetebier, Dani Mes (46. Sjors Kramer), Brian Plat, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren (64. Dean James), Maro Speijk, Shurny Marengo (46. Jim Beers), Lorenzo van Slimming (46. Cherifio Goudland), Youssef Blel, Taye Lee, Derry Murkin (76. Wessel Stuyt)

FC Emmen O17 - FC Volendam O17 (1-5)

Nadat vrijdag het eerste elftal de punten had meegenomen uit Emmen, was FC Volendam O17 ook aan zijn stand verplicht om met een overwinning naar huis te gaan. Met een volle bus, veel ouders gingen mee, en een uitstekende chauffeuse, die pas 3 weken haar rijbewijs had, ging het vlot naar Emmen, waar het nog een paar graadjes warmer was dan in het westen.

FC Volendam zette van begin af aan veel druk op FC Emmen, wat al in de 10e minuut het eerste doelpunt opleverde. Via een 1-2 tussen Robin Schulte en Jip Molenaar mocht Robin afdrukken, 1-0. Robin gaat zich steeds meer op zijn gemak voelen op de nummer 10 positie en speelde een sterke wedstrijd. In de 14e minuut kwam FC Emmen voor het eerst in onze 16 en die speler schrok daar zo van dat hij spontaan omviel toen Amoah Foa Sam in zijn buurt kwam. De zeer matig leidende scheidsrechter zag daar een strafschop in, die feilloos werd benut, 1-1. Later zou hij nog zeker acht keer de vrije schop aan de verkeerde partij geven. FC Volendam was hiervan niet onder de indruk en de ene aanval volgde op de andere. Het ontbrak alleen aan wat creativiteit in de afwerking. Na ruim een half uur gaf Amoah een prima voorzet vanaf rechts op Robin Schulte, die bij de tweede paal was opgedoken.

Zijn bewuste kopbal voor de goal langs werd door Jip Molenaar keurig afgerond, 1-2. Niet veel later werd Aram de Munnik vrij gespeeld op links, maar zijn inzet belandde op de paal.

De tweede helft ging FC Volendam door waar het gebleven was, vol op de aanval, wat wederom tot wat kansjes leidde. Toch moesten we tot halverwege de tweede helft wachten voor het derde doelpunt. Aram kopte de bal voor de voeten van Jip, die daar geen moeite mee had, 1-3. Vier minuten later had de goed ingevallen Moraizio de Souza met een fraai schot van buiten de 16 in de bovenhoek de vierde erin liggen, 1-4. Een paar minuten later werd Mora weer diep gestuurd op links en zijn voorzet werd knap ingekopt door Robin Schulte, 1-5. FC Emmen kwam nog met een geheim wapen, 2 dreumesen van 1.40 in de spits, maar daarvan was onze uitstekende verdediging niet onder de indruk. Mooie overwinning en een prettige terugreis.

Volgende week thuis tegen SC Heerenveen, tegen wie we uit niet verder kwamen dan 1-1.

Opstelling
Dion Vlak, Jay Kruiver, Quinten de Fonseca, Micky van de Ven, Tom de Groot, Amoah Foa Sam (62. D’mitri Darsan), Kalleb Mambo Kwamungu (78. Dean Groen), Benjamin Boersma (53. Moraizio de Souza), Jip Molenaar, Robin Schulte, Aram de Munnik

FC Volendam O15 - Sparta Rotterdam O15 (1-3)

Het door een blessuregolf geteisterde FC Volendam verloor zaterdag met 1-3 van Sparta Rotterdam.

Ondanks een groot aantal blessures en een schorsing was er binnen de groep goede hoop dat de reeks verlieswedstrijden tegen Sparta een halt kon worden toegeroepen. De ploeg startte degelijk en wist met goede combinaties enkele keren gevaarlijk voor het doel van Sparta te verschijnen. Al in de 4e minuut ontstond uit een combinatie van Fahd Salihou en Wilkins Afriyie een prima kans om de score te openen. Jammer genoeg was de aanname van Wilkins vlak voor het doel van Sparta net niet goed genoeg, waardoor de voorsprong uitbleef. Het missen van deze kans was tekenend voor het komende spel van FC Volendam, veel te gehaast, onzuiver in de passing, alles in een moordend tempo willen spelen en een te afwachtende houding wanneer spelers in het spel werden betrokken. Daar tegenover zette de ploeg van Sparta een veel zuiverder combinatiespel neer, maar wist daarmee in de eerste helft niet echt gevaarlijk te worden. Er waren zeker goede kansen in de eerste helft om Sparta op achterstand te zetten. Keer op keer wist Gyani João Manuel langs de lijn met zijn snelheid gevaar te stichten op de helft van Sparta. Wilkins verscheen aan de linkerkant voor de keeper, zijn hoek was echter te moeilijk en hij zag zijn inzet in de handen van de keeper verdwijnen. Hij had achteraf ook de mogelijkheid gehad de bal af te leggen naar een van de twee teamgenoten die voor het doel en bij de tweede paal stonden. Ook Milijano Anastatia kreeg zijn kans, had de tijd om de bal rustig aan te nemen, maar besloot anders en schoot te gehaast op het doel waardoor ook deze kans verloren ging.

De tweede helft gaf een ander beeld, Sparta had een paar wijzigingen doorgevoerd in de opstelling en daarvan was er een gericht op het elimineren van de snelle uitbraken van Gyani, waarmee ze de angel uit de combinaties van FC Volendam probeerden te halen. Dit had resultaat. In de 40e minuut wist de goed spelende Jay Koorndijk de eerste treffer van Sparta nog te voorkomen, maar vijf minuten later was het wel raak en bracht Sparta de stand op 0-1. Een minuut daarvoor had Wilkens nog de kans gekregen om de score te openen of een van zijn medespelers die goed mee gelopen waren aan te spelen. Helaas had hij daar geen oog voor, omdat hij zo gefocust was op zijn eigen acties dat hij het overzicht verloor. Het overwicht van Sparta werd groter. Met name de fysieke kracht gaf vaak de doorslag in de duels. Uit een vrije trap wist Sparta de voorsprong uit te bouwen naar 0-2. De bal werd hoog in het vijfmeter gebied gebracht, waar hij niet goed werd weggewerkt. Daardoor kon een speler van Sparta de bal vrij en ongehinderd binnen koppen. FC Volendam probeerde tussen de aanvallen van Sparta door nog wel gevaarlijk te worden. In de 59e minuut was er een zeer snelle aanval, opgezet door Wylshendrid Lousiana en afgerond door Wilkins. Helaas werd ook dit schot door de keeper van Sparta gestopt. Enkele ogenblikken later had deze keeper geen antwoord op het schot van Jessy Lobbes, speler van FC Volendam O14. Jessy schoot de bal van net buiten het strafschot gebied prachtig via de onderkant van de lat onhoudbaar in het doel. De aansluitingstreffer was een feit. FC Volendam putte hoop uit deze score en probeerde met vereende krachten de gelijkmaker te forceren. Dit leek ook te gaan lukken door wederom Wilkens, die vandaag niet gelukkig was met zijn afrondingen en zijn inzet wederom gestopt zag worden door de keeper van Sparta. Het was Sparta dat vlak voor tijd enigszins geflatteerd, de score op 1-3 bracht.

Na deze verlieswedstrijd kan FC Volendam zich gaan opmaken voor de wedstrijd tegen Ajax over twee weken in Volendam. Dan zullen de blessures mogelijk allemaal over en genezen zijn en kan op volle oorlogssterkte de strijd worden aangegaan.

45. Sparta 0-1
48. Sparta 0-2
61. Jessy Lobbes 1-2
69. Sparta 1-3
Volgende wedstrijd: zaterdag 21 april om 12.00 uur thuis tegen Ajax.

Opstelling
Thomas Brand, Rob Tol, Jay Koorndijk, Levi van Duijl, Gyani João Manuel, Wylshendrid Lousiana, Necati Delibasi (53. Jessy Lobbes), Fahd Salihou (53. Deshawntey de Sanders), Mitchi Huijsman, Milijano Anastatia, Wilkins Afriyie

PEC Zwolle O14 – FC Volendam O14 (2-1)

Eerst maar beginnen met het goede nieuws uit de ziekenboeg. Joël van der Wilt en Tim Stouthart zijn op de weg terug en we hopen deze binnenkort weer in actie te zien. De blessure van Lequincio Zeefuik valt ogenschijnlijk gelukkig mee en de operatie van Jesse Versluis is geslaagd, maar hij heeft nog wel een lange weg te gaan.

Vandaag de verre uitwedstrijd bij PEC Zwolle, maar we mochten wel in het mooie MAC PARK stadion spelen, benieuwd of dit de jongens kon motiveren. Helaas was de eerste helft een kopie van die van vorige week. Met een slechte instelling beginnen, duels verliezen, slechte passing en veel persoonlijke fouten die echt niet op dit niveau thuishoren. Resultaat was dat we binnen vijf minuten met 2-0 achterstonden en dat tegen een ploeg als PEC Zwolle, we mogen ons daar best voor schamen.

Genoeg over de eerste helft, want de tweede was van een heel ander kaliber. Als we nu eens op deze manier aan een wedstrijd beginnen dan volgen de punten vanzelf, want voetballen kunnen we echt wel. Volendam creëerde echt kans op kans en aanval op aanval, maar de bal wilde er maar niet in vandaag. We kregen nog wel een penalty, na een overtreding binnen de 16 op Tom en dat is een klusje waar Tiago Lauwerens zijn hand niet voor omdraait. PEC kwam er de tweede helft echt niet meer aan te pas en probeerde met veel tijdrekken de punten binnen te slepen. Verder kwamen we echter niet, ook omdat de warrig fluitende scheidsrechter een duidelijke overtreding op de goed ingevallen Justin Tolsma beoordeelde als buiten de 16. Uit de beelden van de videoscheidsrechter bleek later echter dat de overtreding er toch echt binnen was, maar ja als je zover van het spel af staat is dat natuurlijk ook niet goed te zien.

Maar dit is natuurlijk ook een mooie les. Als we het zelf zover laten komen dat we van dit soort momenten afhankelijk moeten zijn, dan zijn we gewoonweg niet goed genoeg aan de wedstrijd begonnen. Volgende week revanche!

02. PEC Zwolle 0-1
05. PEC Zwolle 0-2
51. Tiago Lauwerens 2-1

Opstelling
Berend Hoving, Yarno Freyee, Tiago Lauwerens, Faas Ermers, Tom Smit, Daan Sier (Justin Tolsma), Junior Driessen, Björn Schaap, Elmo Pieters (Storm van der Laan), Myron Mau-Asam (Edwin Ansah), Ezechiel Fiemawhle (Ryan Rellum)
Geblesseerd: Tim Stouthart, Joël van der Wilt, Jesse Versluis, Lequincio Zeefuik

FC Volendam O13 – Ajax O13 (0-2)

De Volendammers hebben woensdag onverdiend verloren van de Amsterdammers en hadden zeer zeker meer verdiend dan nul punten. Trainer Tamer Arslanoglu had de mannen opdracht gegeven om hoog druk te geven en achter goed aan te sluiten om het speelveld klein te houden. Dat resulteerde in veel buitenspelsituaties voor de tegenstander. De eerste helft ging gelijk op, maar de meeste kansen waren voor de thuisclub en achter werd niets weggegeven. Dat de achterstand met de rust 0-1 was, kwam dan ook door een onverwacht afstandsschot van het middenveld, waar keeper Jesse Loef geen antwoord op had.

Na de break werd er met volle overgave gestreden voor de gelijkmaker en kansen kwamen er zeker, maar de frontlinie had geen succes. Daarbij werd er tweemaal afgevlagd en gefloten voor vermeend buitenspel in kansrijke positie van onze linksbuiten Rugero Brashuis. Als we echter de reacties van de tribune moeten geloven was dit niet helemaal terecht. Het gevolg was wel dat we droog bleven staan. Dat er nog werd gescoord door Ajax, net voor het einde, uit een corner was meer voor de statistieken.

Hierbij wensen wij de uitgevallen Milan Keizer beterschap met zijn blessure (scheurtje in het bot van zijn voet).

20. Ajax 0-1
55. Ajax 0-2

Wedstrijdselectie
Jesse Loef, Ties Kramer, Jort Kos, Melvin Houtman, Nash Bijnoe, Ryan Rellum, Sem Perez Mutsaers, Mauro Smit, Storm van der Laan, Joost van der Weijden, David Petrovic, Billy van Duijl, Milan Keizer, Mika van der Horst, Sebastiaan Woelders, Rugero Struiken en Boris Valkhoff

FC Volendam O12 – DEM O13 (4-2)

Zaterdag stond er een oefenwedstrijd tegen DEM O13 op het programma. We begonnen aardig aan de wedstrijd en waren met name gevaarlijk via onze rechterkant. Alleen kwamen daar niet veel uitgespeelde aanvallen van. DEM was nog niet gevaarlijk geweest en aan het begin van de wedstrijd ook nog niet op onze helft geweest. Maar waar wij de kansen die we kregen niet om wisten te zetten in doelpunten, was een van de eerste keren dat DEM eruit kwam gelijk gevaarlijk en wisten zij vanuit de omschakeling tot scoren te komen. Uiteindelijk wisten we vanaf onze rechterkant weer een aanval op te zetten en vanuit een voorzet tikte Robin van Cruijsen de bal netjes in de goal. Daarna bleven wij het betere van het spel houden en wisten we door een individuele actie van Mohamed-Amir El Khallare en een afstandsschot op een voorsprong te komen. Alleen wist DEM, voordat we de rust met een voorsprong in zouden kunnen gaan, nog een keer tot scoren te komen door een geplaatst schot van afstand over onze keeper heen.

Na rust kregen we nog meer vat op de wedstrijd en waren wij het meeste in balbezit. We wisten nu beter de ruimtes tussen de linies te bespelen en dit resulteerde uiteindelijk in een mooi uitgespeelde goal, waarbij ons centrale duo opnieuw voor een voorsprong in de wedstrijd zorgde. Zij reageerden attent bij een omschakelmoment en wisten dit goed door het midden uit te spelen, waarna Noach Shenkman de bal binnen schoot. Wij kregen nog de kans om vanaf 11 meter de voorsprong uit te breiden, nadat iemand van DEM een speler van ons natrapte en de scheidsrechter dit niet ontging. Alleen wisten we de kans vanaf 11 meter niet om te zetten in een doelpunt. Uiteindelijk kregen we in de laatste minuut nog een vrije trap en hieruit scoorde onze andere centrale verdediger Matthijs Stoelinga door de bal prachtig in de verre kruising te schieten.