VOLENDAM - FC Volendam heeft goede zaken gedaan in het paasweekend. Vrijdagavond werd een prima resultaat behaald in Leeuwarden tegen SC Cambuur (2-2, een half ei is beter dan een lege dop) en daarmee voorkomen dat de Friezen van FC Volendam drie punten zouden weglopen, en op twee paasdag werd Jong AZ aan de Dijk met 4-1 verslagen. Mede door de andere uitslagen die in het voordeel uitvielen van FC Volendam, staan de wijdbroeken nu op de elfde plaats op de ranglijst en doen ook nog mee in de strijd om de vierde periode.

Met Teije ten Den voor Enzo Stroo, Alex Plat voor de geblesseerde Joey Veerman, Anthony Berenstein voor de geblesseerde Rodney Antwi en Paul Kok voor Gijs Smal, trad de thuisclub in een sterk gewijzigde formatie aan tegen Jong AZ.

Misha Salden had van tevoren al aangegeven voor de drie punten te zullen gaan met het oog op het in de race te blijven voor de play-offs. De thuisclub had het zichzelf gemakkelijker kunnen maken door de kansen die het creëerde in de eerste helft, te benutten. Het was de hardwerkende Alex Plat die de snelle Nick Doodeman over de rechtervleugel wegstuurde. Dat leverde het eerste gevaar op voor de AZ’ers, maar op de voorzet van Doodeman was geen Volendammer aanwezig om de bal achter doelman Nick Olij te werken. Mede door een verdedigingsfout van AZ, leek Teije ten Den op weg te zijn naar de 1-0, maar in plaats van de uit zijn doel gekomen doelman Olij te ontwijken, ging hij recht op hem af en zag zijn inzet naast het doel gaan. Bij een afstandsschot van Gerry Vlak stond Olij in de goede hoek. Uit een hoekschop leek FC Volendam dan eindelijk een voorsprong te nemen, maar de inzet van Teije ten Den werd gekeerd door de paal. Een doelpunt van dezelfde speler werd daarna afgekeurd wegens buitenspel.

Verjaardag
AZ had nog geen enkele kans gehad en doelman Hobie Verhulst kon dan ook volop van zijn verjaardag genieten. In de 33e minuut kwamen de Alkmaarders - volkomen tegen de verhouding in - op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Ferdy Druijf. In de 37e minuut speelde Nick Doodeman zich uitstekend vrij en gaf de bal prima af aan Anthony Berenstein, die doelman Olij kansloos liet, 1-1. Vlak voor rust leek de latere Man of the Match, Berenstein zijn tweede treffer te maken, maar via een AZ-been ging de bal rakelings naast en de Rotterdamse scheidsrechter Clay Ruperti floot daarop meteen voor de rust.

Hoe anders was de tweede helft. Na rust sloeg FC Volendam al na vier minuten toe. Nadat Nick Doodeman hard onderuit was gehaald door Melle Springer, belastte Anthony Berestein zich met de vrije trap. Hij bracht de bal scherp voor het doel bij de tweede paal en de inkomende Teije ten Den kopte de bal via de grond achter doelman Olij, 2-1. Daarna was het eigenlijk appeltje-eitje voor de thuisclub. Doelpuntenmaker Duijf mocht in de 58e minuut bij AZ het veld ruimen voor Jelle Duin. Kevin Visser leek met het hoofd voor 3-1 te zorgen, maar doelman Olij wist zijn omhaal nog net tot hoekschop te verwerken, Een voorzet van Berenstein werd daarna door Teije ten Den naast gekopt. In de 76e minuut stond Ten Den aan de basis van Volendams derde doelpunt. Hij ontfutselde de bal van een AZ-verdediger en vond Kevin Visser, die prima afrondde en daarmee de stand op 3-1 bracht.

Publiekswissel
Misha Salden wisselde daarna de geblesseerd geraakte Klinkenberg voor Henny Schilder en Antony Berenstein kreeg zijn publiekswissel; voor hem kwam Kay Tejan in het veld. Ook Alex Plat mocht na gedane arbeid de kleedkamer opzoeken, ten faveure van Nick Runderkamp. En bij AZ werd Kenzo Goudmijn geruild voor Mees Kaandorp. FC Volendam hield achterin de zaak hermetisch gesloten en bleef loeren op meer treffers. Teije ten Den nam de bal uit een voorzet in een keer op zijn pantoffel en voor AZ was het toen maar goed dat doelman Olij in de baan van het schot stond. Bij een lage voorzet van Gerry Vlak slaagde Nick Doodeman er net niet in om de bal al glijdend achter doelman Olij te werken.

Paul Kok
Toch kwam de 4-1 nog op het bord, In de 90e minuut was het na goed werk van Paul Kok Teije ten Den die zijn tweede treffer van de middag liet noteren. Via AZ-er Kick Groot caramboleerde hij de bal achter doelman Olij en zorgde daarmee voor de eindstand. Voor de tiende wedstrijd op rij bleef de thuisclub op eigen veld ongeslagen.

FC Volendam heeft het nu volledig in eigen hand om zich te plaatsen voor de play-offs. Vrijdag aanstaande volgt de uitwedstrijd tegen FC Emmen en drie dagen later op maandagavond de reis naar de Domstad om aldaar aan te treden tegen Jong FC Utrecht. Op vrijdag 13 april ontvangt FC Volendam op eigen veld RKC Waalwijk, de ploeg die getraind wordt door Hans de Koning.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Marco Tol, Daan Klinkenberg (79. Henny Schilder), Paul Kok, Alex Plat (85. Nick Runderkamp), Nick Doodeman, Gerry Vlak, Teije ten Den, Kevin Visser, Anthony Berenstein (79. Kay Tejan).