VOLENDAM - Na komend weekend zit de competitie er al weer voor bijna een derde deel op. En dat is een beetje het punt waar doelstellingen worden gezet of vooraf gestelde doelen aangepast. Voor Jong FC Volendam was het bij de aanvang van dit seizoen lastig inschatten wat de kansen zouden zijn. De switch naar de zondag afdeling leverde namelijk zeventien nieuwe tegenstanders op. Maar na tien wedstrijden staat de ploeg van Johan Steur aan kop van de Derde Divisie, dus we kunnen wel stellen dat de ploeg dit seizoen gewoon een gooi naar de titel zal proberen te doen.


Tegenstander is zaterdag Haagse Voetbal-, Cricket- en Hockeyvereniging "Houdt Braef Stant", kortweg HBS. Deze stokoude club vierde afgelopen maand hun 125-jarig bestaan, iets unieks. Binnen drie jaar na de oprichting speelde de club al op het hoogste niveau in Nederland: Eerste Klasse. Maar liefst 58 opeenvolgende seizoenen kwamen ze op dat niveau uit. In die periode werd de club drie maal landskampioen. Na de eerste keer in 1904 volgden in 1906 en 1925 ook de titel. In 1954 kwam er een einde aan de periode op het hoogste niveau. Naast de laatste plaats was er ook al besloten niet toe te treden tot het betaalde voetbal, dat het volgende seizoen zijn intrede in Nederland zou maken. Langzaam maar zeker zakte de ooit roemruchte club van de top van Nederland naar de kelder van het amateurvoetbal. In 1983 meldden ze zich als degradant in de Vierde Klasse, HBS onwaardig. Na twee seizoenen viel er gelukkig een kampioenschap te vieren, maar toen volgden de "zwarte" jaren negentig. Zeven seizoen op rij kwamen ze uit in de Vierde Klasse om in 1997 eindelijk de weg omhoog weer in te slaan. Net als het afzakken naar de kelder ging het stijgen ook heel geleidelijk. In 2008 kon er groot feest gevierd worden nadat ten koste van Feyenoord de titel in de Eerste Klasse B gepakt werd. HBS was terug op het hoogste amateurniveau van Nederland. Bij de invoering van de Topklasse in 2010 presteerden ze net niet voldoende, maar dankzij het kampioenschap in 2011, was er een jaar later alsnog de promotie. Op dat niveau hebben ze echter nooit een rol van betekenis kunnen spelen. In 2015 hadden ze de nacompetitie nodig om zich te handhaven, maar een jaar later was plek twaalf voldoende voor plaatsing voor de Derde Divisie. Met een negende en twaalfde plaats zijn "de kraaien", zoals hun bijnaam is, hier in voorlopig ook geen hoogvlieger geweest. Dit seizoen heeft het tot vorige week geduurd voordat de eerste zege een feit was. Ondanks een man minder, rode kaart voor Ruben Schaken, werd er met 1-0 gewonnen van HSC '21. Met zeven punten staat de ploeg op dit moment op plek vijftien. Waarbij vooral opvalt dat de ploeg wel heel erg moeilijk tot scoren komt, want ze hebben er nog maar vijf gemaakt. Aan de andere kant hebben ze met veertien tegengoals er ook niet al te veel tegen gekregen. Een taaie tegenstander dus!

En dan de mannen van Johan Steur! Vorige week was een pittige test voor de jonge groep. Ondanks dat er de nodige wissels bij aanvang van de tweede helft doorgevoerd moesten worden hield de ploeg heel knap stand. Het had het zichzelf nog een stuk makkelijker kunnen maken door de toch flinke mogelijkheden in de tweede helft te benutten, maar de drie punten gingen mee terug naar Volendam. Doordat op GOES na alle ploegen in het linker rijtje punten verspeelden, werd het gat met de nummer twee weer wat groter. GOES volg nu op vier punten, maar TEC mag volgende week nog inhalen tegen HBS. Bij winst, wat HBS uiteraard gaat voorkomen, zou de ploeg uit Tiel op twee punten kunnen komen. Deze eerste weken van november draait het om de ontknoping van de eerste periode. Het zou dit weekend al beslist kunnen worden, maar nog niet aanstaande zaterdag. Pas bij een overwinning en een gunstige uitslag op zondag bij TEC - OJC Rosmalen is de eerste periode voor de mannen van Johan Steur. Hoe dan ook heeft Jong FC Volendam het helemaal in eigen handen. Voor het team is het zaak om de schitterende reeks zaterdag een mooi vervolg te geven. We kijken wel waar het schip strandt, of dat de heen-en-weer opgelapt moet gaan worden...

Arbitrage
De wedstrijd zal zaterdag onder leiding staan van de heer Marcel te Hennepe uit Alphen aan den Rijn. Hij zal zaterdag zal hij aan de zijlijnen worden bijgestaan door de heren Winter en Klaare.

Social media
Als je zaterdag om wat voor reden dan ook niet aanwezig kan zijn is de wedstrijd uiteraard ook weer te volgens via de diverse Twitter accounts met de hashtag #jvohbs. Voor een "FC" georienteerd verslag doe je dit uiteraard via ons Twitter account: @fcvolendam. Ook zullen er weer flitsen van de wedstrijd te horen zijn in het programma De Kapstok op L.O.V.E. Radio.

Goed om te weten
Zoals inmiddels wel algemeen bekend is er zeer beperkte openbare parkeermogelijkheid bij het stadion. Daarom adviseren wij iedereen die met de auto komt deze te parkeren op het parkeerterrein van het Marinapark dat direct tegenover het complex van onze buurman RKAV Volendam buitendijks gelegen is. Vanaf hier is het een korte wandeling naar ons KRAS Stadion. Voor het publiek is de Runderkamplounge geopend. Deze bevind zich op de eerste verdieping op precies de andere hoek van de lange zijde waar je het stadion zult betreden. Het bestuur van HBS, de vertegenwoordigers van de KNVB en de pers zullen ontvangen worden in de bestuurskamer op de begane grond. Voor alle pers is het zaak om vooraf het persbeleid van Jong FC Volendam goed door te nemen. Alle schrijvende pers, cameraploegen en fotografen dienen zich vooraf namelijk aan te melden voor een accreditatie.
De aanvangstijd is zaterdag 14:30 uur en de toegangsprijs is EUR 7.50. Op vertoon van de FC Volendam seizoenkaart heb je gratis toegang tot de wedstrijd.