VOLENDAM - Komend weekend zal Jong FC Volendam in tegenstelling tot eerdere berichten op zondag aan moeten treden tegen Quick. Het wordt een wedstrijd van een ploeg die nog geen enkel punt heeft tegen een ploeg met een volle winst en nog zonder tegengoals. Maar in deze fase van de competitie kunnen hier op voorhand nog geen conclusies worden getrokken over de mogelijke uitslag. Onze goed voetballende ploeg zal in ieder geval weer vol voor de winst gaan!

Rijke historie
Zondag nemen we het op tegen een hele oude vereniging. Want de Haagse Voetbal & Cricket Vereniging Quick, zoals de club officieel heet is al op 1 maart 1896 opgericht. In de vroege jaren kende de club al grote successen. In 1904 prpmoveerden ze naar de Eerste Klasse, het toenmalige hoogte niveau in Nederland. Op 17 mei 1908 kroonden ze zich zelfs tot Kampioen van Nederland na een beslissingswedstrijd tegen UD (4-1). In de daarop volgende seizoenen volgden er nog meer successen, want tot vier maal toe werd in de periode 1909-1916 de KNVB Beker gewonnen. Bij de invoering van het betaalde voetbal in 1955 besloot Quick verder te gaan als amateurclub en kwam te spelen op het hoogste amateurniveau, de Eerste Klasse. Na een aantal jaren zakten ze echter naar de Tweede Klasse om in de jaren zeventig een "vaste" derdeklasser te worden. In 1984 kon de vlag weer in top en promoveerden ze dankzij een kampioenschap naar de Tweede Klasse. En negen jaar later, in 1993, maakten ze de volgende stap. Nog voor de eeuwwisseling slaagden ze er in om het hoogste amateurniveau weer te bereiken. Dit ging niet met een kampioenschap, want ze werden slechts vijfde, maar via de nacompetitie. Maar de stap omhoog was ze te machtig en zo degradeerden ze een jaar later al weer. Het was het begin van een sportief enorme terugslag voor de club. Want in 2003 degradeerden ze kansloos naar de Derde Klasse... Het verblijf op dat niveau duurde gelukkig maar één jaar waarna langzaam het herstel inzette. In 2012 waren ze terug in de Hoofdklasse en in 2017 promoveerden ze via de nacompetitie naar de Derde Divisie. En hun debuut seizoen was prima! Ze werden keurig derde met een ruime voorsprong op nummer vier Dongen. Bovendien hadden ze net als Jong FC Volendam beslag weten te leggen op de derde periode. In de nacompetitie was buurman Scheveningen de tegenstander. Na een gelijkspel in de thuiswedstrijd gingen ze op Houtrust, onder leiding van scheidsrechter Dröge, met 1-0 onderuit. Net als voor Jong FC Volendam was de eerste ronde dus het eindstation. Dit seizoen kent de club een false start. Na de 0-4 tegen kampioenskandidaat OFC werd er vorige week met 4-2 verloren bij HSC '21. En in het KNVB Beker toernooi vonden ze tegen FC 's-Gravezande al in de eerste voorronde hun Waterloo. Ze zullen dan ook gebrand zijn om zondag hun eerste punten van het seizoen binnen te halen.

Prima start
Voor het team van Johan Steur is het een prima start van het seizoen. Na de wat moeizame, maar dik verdiende, 0-1 overwinning bij EVV werd vorige week in eigen huis met 3-0 van Blauw Geel '38 gewonnen. Doordat we dit seizoen te maken hebben met allemaal nieuwe tegenstanders kunnen we hier absoluut nog geen conclusies aan verbinden. Op papier, maar wat is dat waard, worden in ieder geval OFC en TEC als grote favorieten naar voren geschoven. Of wij met onze jonge groep ons hier ook in kunnen mengen zullen we de komende weken wel merken. Het is nu eerst elke week kijken wat voor tegenstander we tegenover ons krijgen. Vorige week wonnen we weliswaar met grote cijfers, maar het was absoluut geen verkeerde ploeg. Zondag zullen de spelers hun kermisweekend willen bekronen met een derde overwinning op rij. Dan zullen de drankjes op de dijk namelijk nog lekkerder smaken. Aftrap op sportpark Nieuw Hanenburg in 's-Gravenhage is om 14:00 uur.

Arbitrage
De wedstrijd staat onder leiding van Sam Dröge uit Zuidlaren. Afgelopen zaterdag floot hij in de Derde Divisie Zaterdag de wedstrijd Ajax - ASWH (2-2). De laatste keer dat hij Jong FC Volendam floot was in december vorig jaar bij de thuiswedstrijd tegen ODIN '59 (3-2). Zondag zal hij aan de zijlijnen worden geassisteerd door de heren Westhof en Vuvu.