VOLENDAM - De resultaten van FC Volendam in de voorbereiding zijn veelbelovend. Alle vijf de oefenduels werden in winst omgezet, waaronder duels tegen Heracles en SC Cambuur. Maar garanties op een goede start bij aanvang van de competitie geeft het de ploeg van Wim Jonk allerminst. De kampioen van de voorbereiding trapt het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie komende vrijdag af tegen Helmond Sport en gaat op gaat op jacht naar iets tastbaars: drie punten. De aftrap in het SolarUnie Stadion is om 20.00 uur.

Hoewel Jonk en zijn staf de afgelopen wedstrijden nog veel verbeterpunten bespeurden in de uitvoering van de speelwijze, lieten de Volendammers bij vlagen al spetterend voetbal zien. Gesterkt door de winstpartijen tegen onder anderen Heracles Almelo (2-1) en SC Cambuur (2-4) ziet Het Nieuwe Oranje de start van de competitie dan ook met vertrouwen tegemoet. In laatstgenoemde wedstrijd lieten de drie nieuwelingen in de selectie zich gelden. Zakaria El Azzouzi en Darius Johnson scoorden, terwijl Noah Fadiga als opkomende rechtervleugelverdediger zijn officieuze debuut maakte. Het trio is er ook komende vrijdag bij om de eerste officiële minuten te maken in het oranje van FC Volendam.

Tegenstander Helmond Sport kende wat resultaten betreft een wisselende voorbereiding. Het startte sterk door achtereenvolgens te winnen van Mierlo Hout (1-4), Nuenen (7-1) Ahli (1-0) en EVV Echt (1-4). De laatste twee oefenduels werden verloren van Heracles Almelo (5-0) en Al Raed (0-1). De ploeg van trainer Wil Boessen is flink ververst ten opzichte van het afgelopen seizoen, waarin het eindigde op de laatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Nieuw zijn Sander Vereijken, Jeffrey Neral, Ferry de Regt, Guus Joppen, Robert Mutzers, Orhan Džepar, Kay van de Vorst, Daan Klomp, Diego Snepvangers en Givan Werkhoven. Aanvaller Daan Ibrahim (ex-RKAV Volendam) is daarentegen een vertrouwd gezicht in de Helmondse selectie.

Helmond Sport en FC Volendam zijn op Brabants grondgebied zeer aan elkaar gewaagd. Sinds de eeuwwisseling troffen beide teams elkaar twintig keer. Acht keer won FC Volendam en driemaal eindigde het duel in een gelijkspel. Waaronder de editie van afgelopen seizoen. Martijn Kaars bezorgde in slotfase FC Volendam een punt door de 2-2 te scoren. Ook Enzo Stroo was in die wedstrijd trefzeker. De laatste overwinning was in het seizoen 2017/’18, toen de oranjehemden door treffers van Stroo, Joey Veerman, Kevin Visser en Rodney Antwi met 1-4 wonnen. In oktober 2001 behaalde FC Volendam de grootste zege op Helmond Sport. Het team van toenmalig trainer Henk Wisman won met 1-5 door treffers van Houssein Ouhsaine Ouichou (2x), Dion Esajas (2x) en Eddy Putter.

Laatste vijf ontmoetingen

28-09-18 | Helmond Sport – FC Volendam: 2-2
Enzo Stroo, Martijn Kaars

19-01-18 | Helmond Sport – FC Volendam: 1-4
Enzo Stroo, Joey Veerman, Kevin Visser, Rodney Antwi

14-10-16 | Helmond Sport – FC Volendam: 2-0

18-09-15 | Helmond Sport - FC Volendam: 0-2
Dylan Mertens, Gyliano van Velzen)

20-12-14 | Helmond Sport – FC Volendam: 3-4
Henk Veerman, Ludcinio Marengo, Kevin van Kippersluis

De 28-jarige Sander van der Eijk is vrijdagavond de arbiter van dienst. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Vandeursen en Beijer. Kick-off is vrijdaggavond om 20.00 uur.