HEERENVEEN - Merel Conijn uit Edam heeft het NK Allround schaatsen bij de vrouwen gewonnen. De 20-jarige schaatster wist haar directe concurrent Joy Beune in een rechtstreeks duel op de 5000 meter achter zich te houden. Daarmee won ze de afstand en haar eerste nationale titel.


Conijn, die binnenkort als reserve meegaat naar de Olympische Spelen in Peking, gaf haar toch al goede seizoen nog eens extra glans in Thialf te Heerenveen. Door de afwezigheid van enkele Olympiërs gold ze al als één van de favorieten voor de allroundtitel en die status maakte ze waar.

Zaterdag werd ze op de 500 meter derde, gevolgd door een tweede plaats, achter Joy Beune, op de 3000 meter. Beune klopte Conijn ook op zondag op de 1500 meter waardoor het verschil kliener werd. Op de afsluitende 5000 meter nam Beune de leiding, maar de jonge Noord-Hollandse kende een sterk eind en bleef Beune op de streep voor in 6.58.36. Achter Conijn en Beune pakte Melissa Wijfje de bronzen plak.

Door haar winst mag Merel Conijn samen met Irene Schouten en Antoinette de Jong ook deelnemen aan het WK Allround in Hamar.