VOLENDAM - Het ligt menig supporter van FC Volendam nog vers in het geheugen. Als underdog voor promotie naar de Eredivisie zetten de Volendammers in 2015 over twee wedstrijden FC Eindhoven opzij. Het leverde wilde taferelen op in het uitvak, waar spelers in de hekken klommen om met de aanhang het feest te vieren. Trainer Hans de Koning zag van een afstand dat het goed zat. Die mooie herinneringen moeten de oranjehemden vertrouwen geven voor de ontmoeting van vanavond. Om 20.00 wordt er afgetrapt in het Jan Louwers stadion.

Het treffen in Eindhoven is er een tussen twee teams die inmiddels de weg omhoog hebben ingezet. Na de overwinning op RKC Waalwijk boekte FC Volendam vorige week een knap resultaat tegen koploper Almere City FC. Met het 2-2 gelijkspel kwamen vooral de gasten uit Almere nog goed weg. Het compliment dat de trainer van de bezoekende club, Michele Santoni, na afloop gaf zegt genoeg over het ‘herboren’ FC Volendam. ,,Heel veel clubs gaan het moeilijk krijgen. Ik denk dat een punt halen bij Volendam aan het einde van de rit wel eens een goud puntje kan zijn.”

FC Eindhoven knap voor de dag
Ook FC Eindhoven heeft de matige start in de Keuken Kampioen Divisie inmiddels van zich afgegooid. Na puntloze reeks van vijf duels, kwamen de Brabanders de afgelopen vier duels knap voor de dag. Met remises tegen Roda JC (uit, 0-0) en FC Twente (thuis, 1-1) en overwinningen op Jong Ajax (0-3) en afgelopen weekend NEC (0-1) doet de ploeg van David Nascimento weer helemaal mee. Ook de eerdere nederlagen tegen opponenten als koplopers Go Ahead Eagles, Almere City FC en Sparta Rotterdam moeten redelijk in perspectief worden gezien. Aanvoerder Branco van der Boomen is doorgaans de speler die bij FC Eindhoven de lijnen uitzet en het tempo bepaalt.

De laatste ontmoetingen tussen FC Eindhoven en FC Volendam staan niet bol van de doelpunten. Vorig jaar wonnen de Brabanders met 1-0 door een doelpunt van Elton Kabangu. Het seizoen ervoor boekten de Volendammers hun laatste overwinning op Eindhovens grondgebied. Jack Tuijp werd met de enige treffer van het duel de matchwinner.

Hart sneller kloppen
Het duel in de play-offs van 2015 laat het hart van de Volendam-supporters sneller kloppen. Met 80 punten eindigde Eindhoven dat seizoen als tweede in de competitie en was dan ook de gedoodverfde favoriet tegen de Volendammers. Maar na de 2-1 overwinning in de thuiswedstrijd, was de 1-1 in Eindhoven genoeg voor het ticket voor de finale van de play-offs. Brandley Kuwas tekende voor de Volendamse treffer en zorgde daarmee voor een vreugde-uitbarsting in de hoek van het stadion. De goal van doelman Muyters in blessuretijd was slechts voor de statistieken. De grootste overwinning deze eeuw boekten de Volendammers in 2007. Toen won het team van de toenmalige trainer Stanley Menzo met liefst 2-6. Jack Tuijp (2x), Abdelhali Chaiat (2x), Bernard Hofstede en Hamit Yildiz verzorgden voor de doelpunten.