VOLENDAM - Het zat Jong FC Volendam afgelopen zaterdag in het eigen Kras Stadion niet tegen. Tegenstander Westlandia bleek een flinke kluif te zijn ondanks een bliksem start van de thuisploeg. Maar misschien heb je dat soort zaken meer mee als je in de positie van Jong FC Volendam verkeerd. Zondag zal het in ieder geval weer een lastige wedstrijd worden tegen het sterke OSS '20.


Net als bij GOES staat de clubnaam ook hier voor een afkorting. Zeer prominent op de homepage van de club staat dit dan ook te lezen: Voor buitenstaanders: je zegt dus 'Ooo-es-es-twintig'. Want het is Sportvereniging 'Oefening Staalt Spieren' opgericht in 1920, dus kortweg OSS '20. En ja, de club komt inderdaad uit Oss. Als we naar de historische resultaten kijken dan zie je niet echt een "jojo" effect zoals je bij sommige clubs wel ziet. Vanaf het begin van de jaren '70 tot en met het begin van de jaren '90 was OSS een redelijk stabiele 3de/4de klasser. Twee keer gedegradeerd en ook twee keer weer gepromoveerd. Maar in de jaren '90 werd heel voorzichtig de weg omhoog ingeslagen. Met als hoogtepunt het kampioenschap in de 1ste klasse in 2009. Dankzij een 2-0 overwinning op PSV op de laatste speeldag, kon Best Vooruit ze niet meer achterhalen en promoveerden ze naar het hoogste niveau. Helaas voor OSS was hun debuut in de Hoofdklasse sportief niet succesvol. Met groot vershil werden ze laatste in de klasse waarin Gemert zich tot kampioen troonde. Maar na vier seizoenen keerden terug in de Hoofdklasse, al was dat na de invoering van de Topklasse in 2010 niet meer het hoogste niveau. Tot en met afgelopen seizoen speelden ze in de Hoofdklasse. Dankzij het kampioenschap promoveerden ze naar de Derde Divisie. En hierin doen ze het tot dusver als promovendus uitstekend. Met elf punten uit zeven wedstrijden tikken ze op de deur van de subtop. Vooral als je naar de resultaten van de laatste drie wedstrijden kijkt maken ze indruk. Een keurige 0-3 bij Dongen, 2-2 tegen titelfavoriet TEC en 1-2 winst (al was het in de extra tijd) bij HSC '21. Jong FC Volendam is dus gewaarschuwd, maar onderschatting doen we sowieso niet aan.

Ook met Jong FC Volendam gaat het dus prima. Mocht je de afgelopen weken het gemist hebben dan zullen we dit nog even kort samenvatten. Na zeven wedstrijden staat de ploeg van Johan Steur trots aan de leiding van de Derde Divisie. Met negentien punten uit zeven wedstrijd is er net niet de maximale score behaald. Tot dusver heeft alleen ADO '20 (1-1) de ploeg van een overwinning af kunnen houden. Al was hier zaterdag Westlandia ook bijna in geslaagd. Ondanks de noodzakelijke inzet van spelers die eigenlijk bij de selectie van de Onder 19 horen slaagde het team er toch in om de 2-1 overwinning over de streep te trekken. Maar het was een goede waarschuwing. Teams gaan toch anders tegen je spelen als je bovenaan staat. En zaterdag werd na de snelle 2-0 ook door de tegenstander het roer drastisch omgegooid. Dit had succes, maar gelukkig niet genoeg. Ondanks dat we uiteraard ook zondag, ja we spelen nu weer op zondag, vol voor de winst zullen gaan, weten we al waar we aan het eind van de middag zullen staan: aan kop. Door de uitslagen van afgelopen weekend is het verschil met de nummer twee namelijk opgelopen tot vier punten. Er is dus een "veilige marge". Rond de klok van half vijf zullen we wel weten wat het nieuwe verschil met de nummer twee zal zijn. Zondag wordt er om 14:30 uur afgetrapt op Sportpark De Rusheuvel in Oss.

Arbitrage
De wedstrijd zal zaterdag onder leiding staan van de heer Jörn te Kloeze uit Haarlem. Eerder dit seizoen was hij scheidsrechter bij de wedstrijd Jong FC Volendam - ADO '20 (1-1). Daarna volgenden twee wedstrijden in de Tweede Divisie en vorige week De Dijk - ODIN '59 (1-3) in de andere Derde Divisie. Aan de zijlijnen zal hij worden bijgestaan door de heren Cakir en Henskens.

Media
Als je niet aanwezig kunt zijn dan is de wedstrijd uiteraard te volgen via ons Twitter account @fcvolendam of via de hashtag #ossjvo. Aangezien uw vaste reporter niet zelf aanwezig kan zijn, zit er mogelijk wat vertraging op de lijn zondag.