VOLENDAM - De laatste wedstrijd van het seizoen is er een tegen een opponent waar FC Volendam op papier graag tegen speelt. ‘Het Andere Oranje’ verloor slechts één van zijn laatste vijftien thuiswedstrijden tegen Roda JC. De Volendammers gaan die sterke reeks komende vrijdag in stand proberen te houden. De wedstrijd in het KRAS Stadion begint om 20.00 uur.

Voor beide teams is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie niet gelopen zoals gehoopt. Zowel voor FC Volendam, als voor degradant Roda JC staat er in de laatste speelronde slechts de eer op het spel. De Vissersderby tegen Telstar van afgelopen vrijdag, waarin onder andere Nordin Bakker verscheen, gaf de ploeg van Hans de Koning positieve aanknopingspunten. FC Volendam verzuimde die wedstrijd te winnen door niet scherp genoeg om te gaan met de geboden kansen. Rodney Antwi maakte vlak voor rust de openingsgoal van Terrel Ondaan ongedaan, waardoor de eindstand op 1-1 werd bepaald.

Roda JC kreeg vrijdag een flinke tik te verwerken. Door de 0-2 nederlaag tegen FC Den Bosch verspeelden de Limburgers de laatste kans om zich te plaatsen voor de play-offs. Het team van interim-trainer Eric van der Luer, die voor de groep kwam te staan na het ontslag van voormalig FC Volendam-trainer Robert Molenaar, kreeg beide goals in de blessuretijd om de oren. Begin april leek Roda JC nog op het juiste moment de eindsprint richting een nacompetitieticket in te hebben gezet met overwinning op Jong FC Utrecht (2-1) en FC Eindhoven (1-2) en remises tegen RKC Waalwijk en TOP Oss. Maar de dreun die het op tweede paasdag opliep op bezoek bij Telstar (4-0 verlies) bleek hard aan te komen. Ook ex-Volendammer Gyliano van Velzen kon het tij niet keren voor de geel-zwarten.

FC Volendam kan dus teren op fraaie cijfers uit het verleden. Van de laatste vijftien duels aan de Dijk ging er slechts één verloren en werd het drie keer gelijk. In de laatste editie, augustus 2014, eiste Henny Schilder de hoofdrol op. Met een kanonskogel van een behoorlijke afstand was hij medeverantwoordelijk met de 3-0 overwinning. Ook de laatste ontmoeting in de Eredivisie was een succes. Paul de Lange, Yannick de Wit en Bernard Hofstede bezorgden de oranjehemden een fraaie 3-1 overwinning. In 1987 vielen er zelfs negen treffers. De nieuwe trainer van FC Volendam Wim Jonk was toen goed voor twee treffers in de 5-4 overwinning. De laatste nederlaag was 21 jaar geleden, toen Roda JC met 1-4 won.

Laatste vijf edities
25-08-14 | FC Volendam - Roda JC: 3-0 Brandley Kuwas, Henny Schilder & Guyon Philips
21-11-08| FC Volendam - Roda JC: 3-1 Paul de Lange, Yannick de Wit & Bernard Hofstede
24-10-03 | FC Volendam - Roda JC: 2-1 Houssein Ouhsaine Ouichou & Misha Salden
08-02-98 | FC Volendam - Roda JC: 1-4 Marco Gentile
23-03-97 | FC Volendam - Roda JC: 2-1 Cees Marbus & Marcel Valk

De wedstrijd staat onder leiding van de 31-jarige Rob Dieperink. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Lapar en Bodde. Kick-off is vrijdagavond om 20.00 uur.