VOLENDAM - Marnix Roos is terug bij KRAS/Volendam. De twintigjarige rechteropbouwer verliet het vissersdorp in 2019 voor een stap naar het beloftenteam van het Duitse Füchse Berlin. Met een jaar buitenlandse ervaring op zak keert hij terug bij de club waar hij in het jaar van zijn transfer de NHV Beker won. Roos tekent een tweejarig contract met de optie voor een aanvullend seizoen.


“Ik ben er hartstikke blij mee”, vertelt de handballer. “Ik heb de hele voorbereiding meegedraaid en ben bekend met de club en het team. Het voelt als een soort warm bad. Op sportief gebied is het in Volendam altijd goed gegaan en er zijn nooit problemen geweest. Ik verwacht dat het de komende jaren ook zo zal gaan.”

Stap naar Duitsland
Roos kwam in 2017 over van het Haagse HV Hellas om het topsportprogramma in Volendam te volgen. Al snel ontpopte hij zich tot een belangrijke speler bij de herenhoofdmacht. Na de bekerwinst en het spelen in de finale om het landskampioenschap verdiende hij een stap naar Duitsland. Het werd echter niet waar hij op hoopte.

“Voor mijn gevoel was de transfer naar Füchse Berlin een doorgetrokken lijn. Je gaat naar een grote club in het buitenland om je verder te ontwikkelen. De teamgenoten waren heel leuk, ik sprak al snel vloeiend Duits en was klaar er het maximale uit te halen. Door allerlei omstandigheden is dat niet gelukt en was het voor mij het beste weer terug te keren bij KRAS/Volendam. Op mentaal gebied was het een leerzaam jaar, aangezien ik nu heel goed weet wat ik wel en niet wil in de handbalsport.”

Veel rek
Het team van KRAS/Volendam is op veel vlakken veranderd sinds Roos zijn laatste wedstrijd in het oranje speelde. “Er zijn spelers vertrokken en jonge gasten bijgekomen, waaronder ikzelf. Het is een talentvolle groep waar veel rek in zit. Alleen zijn we door onze leeftijd nog geen gelouterde spelers met veel ervaring. Daardoor zullen we in de BENE-League soms de underdog zijn.”

“We moeten het komend seizoen niet van onze routine en ervaring hebben”, vervolgt Roos. “Met Dennis Schellekens, Jorn Smits en Jort Neuteboom hebben we aardig wat routine, maar wij als jonge spelers moeten het nog laten zien. Het is belangrijk vanuit een goede dekking te spelen, hard te werken en met de nodige bluf het veld op te stappen. Dat ligt ook erg in mijn straatje. We streven naar het hoogst haalbare en ik hoop zowel aanvallend als verdedigend daaraan te kunnen bijdragen.”

Kes: 'Uitstekende versterking'
"Toen we hoorden dat Marnix weer terug naar Volendam wilde was er bij ons geen enkele twijfel", vertelt Jan Kes, vanuit de technische commissie betrokken bij de scouting van de herenhoofdmacht. "Hij is een jonge rechteropbouwer, groot, fysiek sterk en staat ook in de dekking zijn mannetje. Een uitstekende versterking voor de selectie. Ik denk dat we de komende jaren veel plezier aan Marnix gaan beleven en hebben hem dan ook voor meerdere jaren vastgelegd."

Met de terugkeer van Roos krijgt de selectie van KRAS/Volendam steeds meer vorm. Eerder werd al bekend dat Dennis Schellekens, Smits en Jordy Baijens in het oranje actief blijven. Volendammer Stefan Schilder zette vanuit de beloftenploeg definitief de stap naar het eerste team. Rob Goudriaan en Alexander Binderis zijn nieuwkomers in de spelersgroep.