MONNICKENDAM - Honderden mannen en vrouwen uit heel Nederland zijn vandaag en morgen in Monnickendam te vinden. Daar wordt het 59e NK touwtrekken gehouden. De vereniging uit Waterland heeft de eer hoog te houden want de mannen zijn wereldkampioen bij het indoor touwtrekken in China geworden dit jaar.

De deelnemers hebben speciale schoenen aan en blaren op de handen. Er wordt hard geschreeuwd, gekreund en getrokken in het sportpark in Monnickendam. Er wordt niet gevloekt, want daar staat diskwalificatie op volgens de scheidsrechters.

Tijmen van Rossum draagt de sport een warm hart toe. De overwinning in China begin dit jaar heeft hij op zijn arm laten tatoeëren. "Een mooi aandenken", Laat hij weten aan NH. Dat het niet alleen een mannensport is, bewijzen de vrouwen uit Monnickendam ook. Zij haalden zilver bij het WK touwtrekken in China. "We gaan trekken. Heel hard", laten ze weten. Vandaag wordt het 40-jarige bestaan van de club gevierd.

Volgens Van Rossum wordt de sport steeds serieuzer genomen. “Het is een lifestyle je bent er 24/7 mee bezig.” Tijmen let op zijn voeding traint samen met zijn team uren per week. Hij droomt ervan dat het ooit een olympische sport wordt.