VOLENDAM - HV KRAS/Volendam heeft zich per direct versterkt met de diensten van Jorn Smits. De 27-jarige linkeropbouwer keert daarmee terug bij de club waar hij van 2012 tot 2016 indruk maakte in de BENE-League. De Oranje-international tekent een verbintenis tot het einde van het seizoen, met de optie voor nog een jaar.


"Het voelt vertrouwd om weer in Volendam te zijn", reageert Smits op zijn terugkeer in het vissersdorp. "De club en de mensen eromheen zijn bekend en ik ben dan ook ontzettend blij dat ik weer voor KRAS/Volendam mag spelen. Ik heb er vertrouwen in dat ik snel mijn plek in de selectie zal vinden. Bij mijn vorige club heb ik de laatste maanden wat minder speelminuten gemaakt, maar ik ben fysiek gewoon fit. Door de trainingen en het opdoen van wedstrijdritme zal ik ook snel weer handbalfit zijn."

Oranje-debuut
Smits begon zijn loopbaan bij het Geleense V&L, waarna hij overstapte naar KEMBIT-Lions. Hier maakte hij als zeventienjarige al minuten in het eerste team. In 2011 trok Smits naar de handbalschool van Skanderborg Håndbold in Denemarken, deed ook hier wedstrijdervaring op en debuteerde zelfs voor Oranje.

Aanvoerder
In 2012 keerde Smits terug in eigen land om voor KRAS/Volendam uit te komen. Hier maakte de Limburger vier jaar lang indruk, groeide uit tot aanvoerder en was een vaste waarde bij Oranje. In 2016 werd Smits opgenomen in het All-Star Team van Handbal Inside. Aan het einde van dat seizoen maakte hij een transfer naar het Deense Randers HK, om twee jaar later in Duitsland bij TV Emsdetten te tekenen. In dienst van KRAS/Volendam won Smits de landstitel (2013), twee keer de NHV Beker (2013 en 2014) en de Supercup (2014).

Vierlandentoernooi
Afgelopen december behoorde Smits nog tot de voorselectie van Oranje voor het EK 2020. Zo reisde de routinier mee naar een voorbereidend vierlandentoernooi in Roemenië. Ook KRAS/Volendam-spelers Robin Jansen en Sander Visser waren hier van de partij. Voor het uiteindelijke eindtoernooi in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk stond Smits op de reservelijst.

Kes: 'Op de voet gevolgd'
“Jorn is een echte jongen van de club”, vertelt Jan Kes, als coördinator van de herenscouting betrokken bij het team van KRAS/Volendam. “We hebben hem de afgelopen jaren op de voet gevolgd en toen de kans zich voordeed hem terug te halen hebben we er direct werk van gemaakt. De ervaring die Jorn meebrengt kunnen we goed gebruiken in ons jonge team. Hij kent de klappen van de zweep in het topsport en we verwachten dat hij een grote bijdrage aan het team gaat leveren.”