VOLENDAM - Voor de 64 keer speelt FC Volendam komende vrijdag een competitiewedstrijd tegen Helmond Sport. In de voorgaande 31 uitwedstrijden op De Braak (Lavans Stadion) hielden de clubs elkaar goed in evenwicht. FC Volendam verloor er veertien keer, speelde vier keer gelijk, maar wist er ook dertien keer te winnen. Dat zijn cijfers die om een goed vervolg vragen. De laatste herinnering aan Helmond in het vorige seizoen moet daarbij niet als uitgangspunt genomen worden. Hoewel FC Volendam toen bepaald geen slecht visitekaartje afgaf, werd het 2-0 voor Helmond Sport.

De nieuwe competitie werd in volendam geopend met een wedstrijd tegen Helmond Sport. Na de uitstekende serie oefenwedstrijden die FC Volendam gespeeld had in de zomer waren de verwachtingen hooggespannen. Die werden in de eerste twintig minuten ook volledig ingelost. Door doelpunten van Teije ten Den en Nick Runderkamp leek FC Volendam naar comfortabele overwinning op weg te zijn, maar van goed voetbal in de tweede helft kwam niets meer terecht. Met 2-2 werd afgefloten, wat een gigantische teleurstelling was. In de weken daarna bleek niet alleen FC Volendam de grootste moeite te hebben om de punten binnen te slepen, ook Helmond Sport had een zeer matige eerste seizoenshelft. Inmiddels zijn beide clubs wel iets weg geklommen van de onderste plaatsen, maar echt tevreden zullen ze niet zijn.

Afgelopen weekeinde startte FC Volendam na de winterstop met een mooie overwinning op FC Oss, dat vier dagen later uit een heel ander vaatje tapte en NEC Nijmegen de les las. Helmond Sport mocht naar Jong PSV. Daar bleek de kern van het vaste elftal op trainingskamp te zijn. Helmond Sport had daar geen boodschap aan en boekte de volle winst. In Helmond staan derhalve twee ploegen tegenover elkaar die goed aan 2018 begonnen zijn. FC Volendam deed dat met zeven basisspelers van Jong Volendam. De staf heeft de dankbare taak om hun het vertrouwen weer te geven, al zullen de zieke en geschorste spelers van vorige week op de training wel hebben laten zien, dat ze de basisplaats willen opeisen.

De scheidsrechter is Joey Kooij. Hij floot FC Volendam vorig seizoen voor het eerst in de bekerwedstrijd tegen MVV Maastricht in 2016 (3-3). Daarna leidde hij FC Volendam thuis tegen FC Den Bosch (2-1) en uit op de laatste competitiedag tegen Fortuna Sittard (3-0).