AMSTERDAM - Vanaf de startlocaties bij Fort aan den Ham in Uitgeest en de Uithoornse Wieler Trainings Club in Uithoorn begonnen 1.250 deelnemers vanmorgen aan een van de routes van 65, 120 of 170 km langs een ring van forten. De zomerse temperaturen zorgden vandaag voor extra uitdaging. Voor natuurorganisatie Landschap Noord-Holland, het goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van € 1.178,- opgehaald.


De routes van de Ronde van de Stelling van Amsterdam namen de deelnemers vandaag mee door het zonnige weidse en groene waterlandschap van de provincie Noord-Holland. De sportievelingen die vandaag onder de stralende zon de 170 km fietsten, passeerden alle 46 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is.

Historische parels in het landschap

De deelnemers genoten van de mooie routes door de natuurlijke omgeving en de historische parels die langs de route opdoemden. De helft van de acht verzorgingsposten, die ook vandaag weer bemand waren door enthousiaste vrijwilligers van Le Champion, waren ingericht bij een fort. Naast startlocatie Fort aan den Ham waren dit ook Fort bij de Liebrug, Fort bij Spijkerboor en Fort bij Nigtevecht. Met een verkoelend drankje en wat lekkers was het in de schaduw van de forten en de bomen voor de deelnemers goed toeven. Uitgerust en met nieuwe energie vervolgden zij hun tocht door het verrassende landschap van de provincie.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

In samenwerking met de Provincie Noord-Holland heeft sportorganisatie Le Champion deze editie weer stappen gezet naar een nog duurzamer evenement. Zo is het gebruik van single-use plastic beperkt en kregen de deelnemers die hier bij hun inschrijving voor gekozen hadden een unieke houten medaille omgehangen. Door vooraf aan de deelnemers te vragen of zij wel of geen medaille wilden krijgen, zijn er geen grondstoffen verspild. Een win-winsituatie voor de deelnemers en het klimaat.

Fietsen voor de vogels

Voor het derde jaar op rij was natuurorganisatie Landschap Noord-Holland het goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Dankzij alle deelnemers die een vrijwillige donatie gedaan hebben, mocht Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, vanmorgen voor de start een cheque met het mooie bedrag van € 1.178,- uitreiken aan boswachter Jeroen Engelhart van Landschap Noord-Holland.

De cheque-uitreiking vond plaats bij Fort aan den Ham in Uitgeest. Zo'n vijf kilometer verderop, aan de rand van Beverwijk, ligt de natuuroase rondom Fort aan de Sint-Aagtendijk. De plasdras hier is aantrekkelijk voor vogels. Er groeit nu echter zoveel riet in het gebied dat vogels zoals de kluut, rietgors en kleine karekiet er niet meer naar voedsel kunnen zoeken. Landschap Noord-Holland gaat het geld gebruiken om het gebied weer veilig en voedselrijk te maken voor vogels.

Zomerse fietsevenementen

De 4e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam vindt plaats op 2 juni 2024. De inschrijving opent in januari 2024. Le Champion organiseert ook in de zomermaanden verschillende gezellige en uitdagende fietsevenementen. De Ronde van de Westfriese Omringdijk op zondag 9 juli is de eerstvolgende. Schrijf je in via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl en dompel jezelf vanaf het zadel onder in de Westfriese cultuur langs een van de routes van 50, 80 of 135 km.